Путин към зложелателите на Русия: Притеснени сме само как да не настинем на погребението ви

Избрано 23.10.2020 09:11 Снимка: ДНЕС+

Путин към зложелателите на Русия: Притеснени сме само как да не настинем на погребението ви

Говорейки за онези държави, които очакват гибелта на Русия, руският президент Владимир Путин подчерта, че "ние се притесняваме само от едно - как да не настинем на погребението ви".

"Укрепвайки страната си и гледайки какво се случва в света, в други страни, искам да кажа на онези, които все още чакат постепенната гибел на Русия: в този случай се притесняваме само за едно нещо - как да не настинем на погребението ви", изтъкна Путин по време на заседание на дискусионния клуб "Валдай", съобщават руските медии.

Той също така, говорейки за обвиненията на Запада срещу него, включително за отношението към него в Европа и санкциите, наложени на негови приближени, отбеляза, че отдавна бил свикнал с подобни атаки и това не го притеснявало.

"Свикнал съм отдавна с подобни атаки, още от 2000 г., когато активно се борихме с банди от международни терористи в Кавказ. Чувал съм и съм виждал толкова много неща. Как ли не съм бил изобразяван там", каза руският президентът.

"Така че това не ме притеснява", заключи той.

Руският държавен глава добави, че се гордее с Русия и нейните граждани, които били готови да направят всичко възможно, за да си помогнат взаимно през трудния период на COVID-19 пандемията.

"По време на най-трудните моменти на пандемията се чувствах и, честно казано, все още се чувствам горд от Русия, нашите граждани и тяхната готовност да направим всичко възможно един за друг и, разбира се, на първо място и най-вече нашите лекари, медицински сестри и парамедици - на всички, без никакви изключения, които са стълбове на нашата здравна система", отбеляза още Путин пред "Валдай".

Руският президент също така настоя, че въпреки че международната общност се е опитала да мобилизира усилията и силите си за борба с COVID-19 пандемията, е можело да се направи повече.

"Сблъсквайки се с тази (COVID-19) заплаха, международната общност се опитва да предприеме определени действия за мобилизирането си и някои неща вече се правят заедно. Искам веднага да кажа обаче, че не всичко, което е необходимо, е направено пред такова колосално общо предизвикателство", настоя той.

Дискусионният клуб Валдай се провежда в Москва от 20 до 22 октомври. Тази година темата на форума е "Уроците от пандемията и новият дневен ред: Как да превърнем световната криза във възможност за света".

По темата с отравянето на Алексей Навални:

Владимир Путин обяви, че е поискал от прокуратурата на страната да позволи на опозиционера Алексей Навални да напусне Русия, въпреки наложените му ограничения да пътува.

"Веднага щом съпругата на този гражданин се обърна към мен, аз тутакси дадох указания на прокуратурата да провери възможността да замине за лечение в чужбина. Имайки предвид, че биха могли да не го пуснат, тъй като той има ограничения, свързани със съдебно следствие и наказателно дело", каза Путин.

"Веднага поисках разрешение от прокуратурата за това. Той замина", добави той.

За конфликта в Нагорни Карабах:

Броят на жертвите от началото на новия цикъл от конфликта в Нагорни Карабах и от двете страни наближава общо 5 000 души. Това обяви руският президент Владимир Путин пред дискусионния клуб "Валдай".

Той отбеляза, че през годините Русия е предлагала различни варианти за разрешаване на тази криза, за да се стабилизира ситуацията в дълга историческа перспектива. По думите на Путин обаче е било трудна работа сближаването на позициите.

 

"Изглеждаше, че още малко и ще намерим решение. За съжаление това не се случи и днес имаме конфликт в най-лошата му форма", каза Путин.

Според него трагедията се заключавала в смъртта на хора.

"Има много жертви и от двете страни. Според нашите данни над 2000 души са загинали и от двете страни, от едната страна и от другата. Общият брой на загиналите се приближава до 5000 души", добави Путин./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448