Проучване: Младите германци са все по-недоволни, биха гласували за крайната десница

Избрано 23.04.2024 16:56 Снимка: ДНЕС+

Проучване: Младите германци са все по-недоволни, биха гласували за крайната десница

Германските тийнейджъри и младежи са все по-недоволни и вероятно ще гласуват за крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AзГ), показват резултатите от публикувано днес проучване, цитирано от ДПА.

Сред 2000 анкетирани лица на възраст между 14 и 29 години 22% изразяват намерение да гласуват за AзГ, ако парламентарните избори бяха днес. Това е повече от два пъти повече в сравнение с преди две години, сочи проучването. През 2022 г. 9% от младите хора са гласували за AзГ, докато миналата година те са били 12%.

В сравнение с предишни години младото поколение става все по-недоволно, особено от социалното и икономическото си положение, сочи проучването, направено онлайн през януари и февруари.

"Можем да говорим за ясно изразена тенденция на завой надясно сред младото население", казва авторът на изследването Клаус Хурелман. "Докато популярността на партиите от коалиционното правителство на социалдемократите от ГСДП, Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП), продължава да спада, AзГ е особено популярна."

Според проучването 18% от младите хора и младежите биха гласували за Зелените, докато през 2022 г. те са били 27%.

СвДП се срива в изследването от 19 на 8%, докато ГСДП спада от 14 на 12%.

Консерваторите от ХДС/ХСС подобряват резултата си от 16% на 20%, докато новият популистки "Алианс на Сара Вагенкнехт" достигна 5%.

AзГ в национален мащаб се подкрепя на ниво от около 20%.

Едно от основните политически послания, на които разчита партията, е това против имиграцията, като тя се възползва от нарасналото безпокойство на много германски избиратели от увеличаващия се брой на търсещите убежище в страната.

Класифицирането на АзГ като предполагаема десноекстремистка организация от германската Служба за защита на конституцията (контраразузнаването) е предмет на продължаващи съдебни спорове, припомня ДПА.

Избирателите ще отидат до урните в три германски провинции тази година, както и на изборите за Европейски парламент през юни.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029