Промяната ще ни довърши

Избрано 23.11.2022 11:23 Снимка: ДНЕС+

Промяната ще ни довърши

Вчера бус с мигранти  удари полицейска кола. При опит да се спре автомобилът от полицията един служител на реда е тежко ранен и е с опасност за живота. Пострадали са и още трима негови колеги, които са с по-леки травми. Получаваме дежавю. Подобни случаи явно вече са ежедневие, докато през това време управляващите ни уверяват, че имало спад на престъпността. А всъщност такъв бум никога не е имало, освен ако не се върнем в най-тежките мутренски години, когато под път и над път убиваха полицаи.

За мигрантския натиск по-добре да не отваряме дума, защото само за последните два месеца трима полицейски служители платиха с живота си, а един буквално бере душа в болница. Дори и да оживее, за което всички се молим, вероятно ще е с тежки мозъчни травми.

Шофьорът на буса с мигранти е българин, който се оказа, че е криминално проявен, с множество регистрации, вероятно и без шофьорска книжка. И до вчера спокойно се е разхождал сред нас, въпреки богатото си досие. Въпросът кой го е пуснал на свобода и защо не е с ефективна присъда в затвора, е реторичен. А иначе ни говорят за съдебна реформа, която да смени главния прокурор с някой, удобен на чегъртащите, макар в самия израз ясно да става ясно къде именно е сериозният проблем – в съда.

Засиленият мигрантски натиск не е от вчера. В началото на август настоящият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев потвърди, че мигрантският натиск на българо-турската граница е нараснал с 24% през последния месец спрямо предишния, но „организацията е достатъчна, за да сме спокойни”. После знаем какво се случи, знаем защо беше убит и граничният полицай, знаем и за вчера.

Не от ден или два стои на дневен ред и въпросът с използването на оръжие при изпълнение на служебните задължения, нито касае само подобни случаи. Полицаите ни са като скопени - не смеят да употребят оръжие, защото после те ще са на подсъдимата скамейка. Това отново касае както законите ни, така и кривразбраното правосъдие, по-точно – съдът, който често изумява с неадекватни присъди.

През 2021г. темата за незаконно влизащите мигранти отново е била актуална. Тогава, според данните на МВР, ежедневно са залавяни десетки нелегални мигранти, като профилът им: „Предимно млади мъже на възраст 13-18 г и без образование. На малко от тях крайната цел е България, но дори и единици да са оставащите, всички отлично знаят с какво се занимават тук – кражби, изнасилвания, (вече) убийства.

Но иначе има спад на престъпността през 2021 и 2022г., поне в розовите мечти на настоящите управници. В мечтите и илюзиите лошо няма, лошото е, че докато някои се реят в облаците, други вече не са между живите.

Какво се направи за година и половина – труден въпрос. Всъщност въпросът е лесен – очевадно не се направи нищо ползотворно, за което съдим и по буквално убийствените резултати.

Междувременно главният и заместник-главният секретар на МВР подадоха оставки заради трагедията от вчера, като потвърдиха нещо, което отдавна се знае -  „Законодателството поощрява каналджийството“, допълвайки, че за периода 2021 - 2022 година около 4000 са досъдебните производства, свързани с трафика на хора, половината от тях са приключили с осъдителни присъди, но ефективните са само 158.

Е, как е възможно за този светъл период – 2021-2022г – да има толкова малко осъдителни присъди?

Че има проблеми, потвърди и Илия Кузманов, заместник-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР, който също вчера заяви, че „4 загинали колеги и един в много тежко състояние за 80 дена определено говори за много сериозен системен проблем в МВР”.

Разбира се, и за съжаление, това не единственият проблем. Вчера от Института за пътна безопасност заявиха, че загиналите и ранените по пътищата ни през тази година ще са повече отколкото от предходната. Като причини посочиха освен пътищата у нас, несъбираемостта на глобите - само за тази година има1 000 000 издадени електронни фишове за превишена скорост, но 500 000 от тях са невръчени, а „законодателството е така направено, че за хората, които минават на червено, глобата е 100 лв., а хора, които са забравили да си платят винетката могат да получат и 7000 лв. глоба”.

Подчертаха, че за водачите, които употребяват алкохол и наркотици, които са и системните нарушители, категорично трябва по-строг подход – да им се връчат всички Наказателни постановления, да се вземат книжки, да се дерегистрират автомобили.

И тук получаваме дежавю – още преди няколко години това бяха и предложенията на главния прокурор Иван Гешев. Прокуратурата, в частност той, нееднократно са  отправяли към народните представители експертни предложения в областта на престъпленията по транспорта, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. От 15 до 20 години затвор или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица, извършена по време на управление на автомобил от водач с концентрация на алкохол в кръвта над 2 на 1000, както и при употреба на наркотици, при липса на съответна правоспособност и превишаване на скоростта на движение с над 50 км/час.

Включително бе предложено и създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.

Както обаче знаем, нищо подобно още не се е случило. Напротив, от всички посоки ни заливат интервюта с тоя и оня адвокат, както и статии, които обясняват колко несправедливо ще е да се посегне на частната собственост на извършителите. Така е, така е – човешкият живот е доста по-маловажен...

И докато Бойко Рашков продължава да е фактор в политическия ни живот, а Иван Демерджиев ни обяснява, че се е справил с нелегалната миграция, страната ни вече е буквално залята от мигранти, полицаите ни са пушечно месо, има бум на престъпността. Не просто бум на престъпността, а нарастване на случаите, в които извършителите действат най-безпардонно и агресивно. А през това време платените клакьори и разни политици-еднодневки заливат публичното пространство с апокалиптични сценарии заради промените в Изборния кодекс, разрешаващи гласуването с хартиена бюлетина; същите не спират и да заплашват, че ако не бъде съставен кабинет с тяхно участие, не ни чака нищо добро; пак те настояват, че трябва да довършат промяната. Всъщност сме свидетели, че промяната буквално ще довърши нас...

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062