Проф. Кантарджиев: Столична община сигурно тайно пръска срещу кърлежи

Избрано 03.05.2024 11:45 Снимка: ДНЕС+

Проф. Кантарджиев: Столична община сигурно тайно пръска срещу кърлежи

„Пръскайте дрехите на децата с репеленти”, призова професорът

„Кърлежите са бич. Ако Столична община иска да няма кърлежи, трябва да се пръска, когато не вали. Не да чакат да започне да вали и да казват, че пръскат. Чиновници казват, че било пръскано, не знам как е направено – сигурно в някаква тайна от гражданите. Някои пъти за мероприятия на СО се вдига шум като например затварянето на булеварди и вземането на паркоместа в центъра, а пръскането се прави в абсолютна тайна и никой не разбира. След като има 15 кърлежа, значи не е пръскано“, коментира проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия. Вчера стана ясен случай на дете, по което бяха открити 15 кърлежа след разходка и игра в „Южния парк“.

„Най-много кърлежи има в Борисовата градина около тенис кортовете заради буйната растителност. Местата, обрасли в бръшлян, са пълни с кърлежи. Друго опасно място са междублоковите пространства”, поясни той. Кантарджиев отправи критика към Столичната община и относно повишена популация на мишки и плъхове, която скача след засушаване. Експертът даде и съвети за избягване на кърлежите:

„Избягвайте ходенето във високи треви, репелентите са много полезни. Пръскайте дрехите на малките деца. По-големите могат да пръскат и по кожата. След разходка винаги проверявайте сгъвките на колената и ръцете. До 12 часа от напиването на кърлежа той не е предал инфекцията. Колкото по-рано се махне кърлежа, по-добре. Хората да се научат да си махат сами кърлежите, а не за всичко да тичаме на лекар. След сваляне, да се вземе антибиотик“, посъветва Кантарджиев.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955