Президентството с грубо погазване на свободата на словото, нападнаха БНТ

Избрано 02.07.2020 09:10 Снимка: ДНЕС+

Президентството с грубо погазване на свободата на словото, нападнаха БНТ

Радев не бил доволен от подредбата на новините в националната телевизия, иска и още ефирно време

Безпрецедентно писмо от Президентството е било получено в Българската национална телевизия. В него от „Дондуков“ 2 критикуват новините на БНТ и дават „съвети“ как трябва да бъдат отразявани.

От президентството искат повече ефирно време за тях и по-малко за прокуратурата, личи от писмото, адресат на което е Емил Кошлуков. Според оценките им в новинарските емисии на „По света и у нас“ от 20.00 и 23.00 на 30 юни било „направено сериозно отстъпление от обективността и професионалните стандарти на журналистиката, чрез на практика едностранното отразяване на медийни публикации на прокуратурата“.

„Отсъства позицията, че в „президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилването на лицето Петър Ненов“, твърдят от президентството.

Не е ясно какво може да се цели с изпращането на подобно писмо, но то очаквано не доведе до извинения или наказания в БНТ. Телевизията прочете писмото в централната си емисия снощи и отговори, че винаги са се старали да представят двете гледни точки по един случай.

„Вчера в централната емисия, както чатовете, разпространени от прокуратурата, така и основната част от президентската позиция са представени графично. В предишния ден, в подробен, дълъг репортаж, също бе отразена позицията на президента по време на негово посещение в страна, а информацията от прокуратурата тогава беше сведена до секунди. Всеки ден редакционният екип на БНТ има свободата да избира реда и начина на представяне на новините, воден единствено от професионалните си критерии. Затова не бихме желали да бъдем въвличани в напрежение между други държавни институции“, отговориха от БНТ./tribune.bg

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332