Прави се опит за овладяване на "Булгаргаз", за да се прибере разликата от 40% по-евтин природен газ

Избрано 18.01.2022 16:11 Снимка: ДНЕС+

Прави се опит за овладяване на "Булгаргаз", за да се прибере разликата от 40% по-евтин природен газ

Цените на електроенергията и природния газ продължават да растат. Бизнеса обявява фалити заради непосилните сметки за ток, а правителството решава, че ще сменя ръковоството на „Булгаргаз“. Много експерти видяха в тези действия начин да се овладее дружеството или пък война между Кирил Петков и Румен Радев. Какво се крие зад това, получаваме ли азерски газ и къде е „пътната карта“ с „Газпром“ попитахме енергийния експерт Валентин Николов.

- Г-н Николов, имаше обвнинения, че сме се отказали от азерски газ, как ще ги коментирате?

- Обвиняват „Булгаргаз“, защото искат да сменят ръководството му и да овладеят дружеството. Защото цената ни в момента е 40% по-ниска от европейската и има големи апетити някой да вземе тези 40% разлика, това е цялата работа.

- Чрез суапови сделки ли получаваме азерски газ?

- Не е така, реално получаваме газ.

- А защо количествата не са в пълен обем?

- Защото договорът е сключен с количества и с точка за достъп. Няма как да получиш газ, ако не е посочена точка за достъп. В договора е записано, че точката на достъп е началото на връзката ни с Гърция - IGB, където тя се свързва с TAP - Трансадриатическия газопровод. Понеже няма такава точка, този договор не може да бъде изпълнен. Реално погледнато, за да получим тези количества газ, ние наново се договаряхме. И понеже се договарят за конкретен срок, един път беше октомври миналата година, когато трябваше да бъде готов тръбопроводът. След това изпълнителят каза, че ще има забавяне заради форсмажор, предоговорихме до юни тази година, т.е. вторият кръг преговори приключиха за юни месец 2022г. Като гледам, ще трябва и трети кръг преговори, защото и тогава няма да бъде изпълнен проектът. И в тези преговори азербайджанската страна казва, че с точката на достъп може да предостави тези количества.

- Какви ще са измеренията на енергийната криза за страната? Някой да го е изчислил?

- Не могат да бъдат изчисления в момента, защото кризата е от август миналата година, не е толкова продължителен период. Освен това цените са волуативни, с по-големи промени и като гледам фючърсите няма да паднат много. Трябва да се сметне и инфлацията, която тази енергийна криза напомпва в икономиката и продуктите, които купува населението, т.е. кризата не е само енергийна. Тя вече удря икономиката и ако не се овладее инфлацията, кризата ще се задълбочи. Ако не се овладее покачването на енергийните ресурси, няма как да овладееш и инфлацията.

- Спиралата ще продължи?

- Надявам се да не влезем в някаква неконтролируема инфлация, но при всички случаи това ще е висока инфлация. Дори в САЩ, които са най-големият производител на газ в света, инфлацията е доста голяма, а в Европа, която е ползвател на газ, инфлацията е още по-голяма.

- Експертите на Българския атомен и минен форум търсят някаква пътна карта с Газпром за „Балкански поток“, но дали са наясно какъв е този документ? Според тях там не пишело „Балкански поток“, а „Турски поток“?!

- Пътната карта, по принцип, са поетите ангажименти като срок, изпълнение, всички процедури преди и след края на строителството. Пътната карта са ангажиментите, която всяка една от страните трябва да направи. Тя би трябвало да е част и от договорите, които впоследствие са подписани. Така че тази пътна карта всъщност би трябвало да е част от общ документ, който е подписан. Не знам какво търсят и какво очакват да се случи, като я намерят. Аз съм скептичен, може и създават повече шум в пространството. Може би нарочно са я скрили, за да могат да я търсят, не знам.

- Каква е ролята на министъра на енергетиката, защото няма готов компенсаторен механизъм, но сме свидетели на завихрянето на скандали по изчезнали документи и обвинения към водещи дружества в енергетиката?

- Освен инструментариума, с който разполага да овладее енергетиката като парични потоци, може би има и личен мотив. Като заместник-министър на енергетиката в служебното правителство, той беше махнат от президента Радев и то публично. Човекът, който атакуват в „Булгаргаз“, Николай Павлов пък беше министър на енергетиката в първото служебно правителство на Румен Радев. През 2017г. Павлов ръководи енергетиката, а сега министърът иска да го маха, може да има и личен мотив.

- А може да има уреждане на сметки между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2?

- Може, защото много неистини се изговориха. Първо ги изговаряш, а после пращаш да ги проверяват. Не е ли по-добре да провериш, а после да пращаш проверка?!

- Енергетиката е инертна система, там решенията имат последствия във времето, а сме свидетели на псевдо проблеми, докато енергийната криза завихря икономическа такава у нас през инфлацията?

- Хората, може би, разполагат с някакви резерви, но когато вече стигне ножът до кокала, ще е друго. Проблемът е, че всяка една партия, когато влиза в предизборна кампания, влиза с програма. В предизборната надпревара енергийната криза се беше разразила, т.е. те знаят какви ще са последствията. Би трябвало да са направили анализ и да са предложили някакви решения. Досега наблюдаваме, че те взеха властта и в момента анализират тепърва и само приказки без никакви реални действия. едно е да кажеш – ще ги компенсирам, а друго е вече да си приел нормативен акт затова. Думите са едно, а друго е наличието на документ с юридическа стойност – да представиш модел, да видиш как ще се отрази на бюджета. Това не го виждаме. Засега приказките преобладават. Надявам се да минат към конкретни действия, за да ги оценим.

- Високите сметки за ток ще продължат ли?

- За съжаление, да. Ние още не сме ги изпитали, за разлика от бизнеса. Този мораториум отложи времето, в което ще ги почувстваме. Но това ще рефлектира върху потребителя, защото накрая той плаща – дали чрез ДДС, дали чрез директните плащания.

- Това, което експерти на коалицията твърдят, че след мораториума няма да има покачване на сметките за потребителите, не отговаря на истината?

- Това е абсурдно. Или трябва да се намери компенсаторен механизъм, който не съм чул досега да са намерили, защото нарочно създадената с тази цел комисия в парламента, не се е събирала нито веднъж, а мандатът й изтече, или не разбират за какво става дума.

- Говори се и за фалити в сектор енергетика? 

- Да, така е. Без компенсаторен механизъм преносните и разпределителните дружества трупат загуби от доста време, а ако не се компенсират, ще фалират./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648