Позициите във външната политика на двамата кандидати за президент на САЩ

Избрано 29.10.2020 12:46 Снимка: ДНЕС+

Позициите във външната политика на двамата кандидати за президент на САЩ

Външнополитическите цели на двамата кандидати за президент на САЩ са сходни. Те обаче се различават по начина, по който се извършват, анализира Касим Илери за Анадолската агенция.

Както републиканският кандидат и действащ президент Доналд Тръмп, така и демократът, бившият вицепрезидент Джо Байдън, рядко говорят за външната политика и е поразително, че не им задават въпроси по този въпрос по време на дебати.

Байдън просто обвинява Тръмп, че е причинил загуба на доверие и уважение към американската дипломация на международната сцена, докато Тръмп се хвали, че е прекратил отстъпките, предоставени на някои страни, че е натиснал Иран, като се оттегли ядрено споразумение, за убийството на иранския генерал Касем Солеймани и бившия лидер на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади и за спасяването на страната от „безкрайни войни” чрез изтегляне на войски от определени страни.

Външнополитическите действия на Тръмп предизвикаха дискусии както в медиите, така и в академичната общност относно възможна американска изолационна стратегия, подобна на тази преди Втората световна война, както и подготовка за връщане нова студена война.

Китай

И двамата кандидати съвпадат при оказването на натиск върху Китай. Те обаче се различават по начина, по който го правят.

Съветниците на Байдън приемат, че Китай е “авторитарен режим, който подкопава интересите на САЩ”, администрацията на Тръмп уверява, че ще продължи политиката за намаляване на зависимостта си от Китай чрез мита.

Байдън подкрепя военно обграждане на Китай и разработване на съюзи със страни от региона, но уточнява, че е отворен за работа с Китай по глобални въпроси, за създаване на съюз срещу Китай чрез вдигане на митата за Япония, Южна Корея и Европа и да поддържа по-малко агресивна реторика.

По същия начин Байдън защитава връщането на Вашингтон към многонационални споразумения, аргументирайки, че оттеглянето на организациите на ООН само отваря пространство за Китай на международната сцена.

Иран

Байдън твърди, че оттеглянето от ядрената сделка с Иран е грешка и посочва международната коалиция като инструмент за натиск върху Иран, а не едностранна намеса.

Войски в чужбина

Що се отнася до изтеглянето на американските войски, Байдън смята, че това трябва да се направи, докато “ситуацията позволява”.

Палестино-израелски конфликт

Изненадващо, Байдън подкрепя стратегията на Тръмп за израелско-палестинския конфликт и дори твърди, че той също е допринесъл за нормализирането на отношенията между Израел и някои от страните от Персийския залив.

Демократичният кандидат посочва, че ще напусне посолството на САЩ в град Йерусалим, че ще отвори Генерално консулство в Йерусалим за палестинската власт, че ще отвори отново офиса на Вашингтон на Организацията за освобождение на Палестина и че ще възобнови помощта за Палестина. .

Персийски залив

За Тръмп арабските страни от Персийския залив са пазар за оръжейната му индустрия, докато Байдън подчертава важността да не се пренебрегват нарушенията на правата на човека в тези страни.

Русия

По отношение на предполагаемата намеса на Русия в изборите през 2016 г. Тръмп уверява, че няма по-строг от него, когато става въпрос за наказване на Русия, докато Байдън обвинява Тръмп, че е „марионетка“ на руския президент Владимир Путин .

Турция

В отношенията между Турция и САЩ Байдън призовава администрацията на Тръмп да окаже натиск върху Турция във връзка с кризата в Източното Средиземноморие и ескалацията на напрежението с Гърция.

По същия начин Байдън критикува повторното отваряне на Света София като джамия.

От своя страна Тръмп се опитва да поддържа относително добри отношения с Турция чрез директна връзка с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, въпреки кризите със затвора на пастор Андрю Брънсън, отстраняването на Турция от програмата F-35, налагането на мита върху турските продукти и спирането на оръжейното ембарго на гръцката власт в Южен Кипър.

Северна Корея

По отношение на Северна Корея, Байдън обуславя всеки диалог с азиатската държава за приемането на предварителните условия на САЩ, предпоставки, които Байдън не изяснява

От своя страна Тръмп твърди, че ако не той, сега те биха воювали със Северна Корея и се застъпва за поддържане на диалог с тази държава, ако той бъде избран отново./БГНЕС

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096