Посредственият популизъм в местните парламенти ще ни доведе до фашизъм

Избрано 31.05.2023 14:53 Снимка: ДНЕС+

Посредственият популизъм в местните парламенти ще ни доведе до фашизъм

Заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев пред Общински съвет-Варна: „Популизмът е първата фаза на фашизма! Винаги е било така.“

Ще си докараме фашизъм от посредствен тип. Дотолкова сме свалили нивото на общуване помежду си, че зейват огромните пробойни, в които вирее дивата фашизация.

От години в общинския съвет на Варна прониква посредствеността. Невежи хора, занимавали се два дни с „обществени дейности“, биват инсталирани в местния парламент. А това е политически орган, чиито решения в крайна сметка са определящи за местната политика. Политиката не е само обществено полезни дейности, тя е нещо много по-сложно и всеобхватно.

Получава се все същата парадоксална ситуация: хора, които са много добри в играта на белот с комшиите пред блока, хукват да стават шахматисти в местната сложна и безкрайна партия шах. Постоянно ставаме свидетели на безкрайни популистки изблици в заседанията на Общинския съвет. Изказванията на случайни и инсталирани съветници са толкова нелепи, че трудно подлежат на коментар. Сериозната политика, дебатът за идеи за развитието на града, се заменя от празнословията на неподготвени, незнаещи демагози. Какво друго му остава на човек, когато дори не е в състояние да разбере същността на работата, която му е възложено да върши?

На последната сесия Общински съвет-Варна, състояла се преди дни, безхаберието на някои от популистите достигна до нива, да не може да се трае. Общински съветници от ПП „Възраждане“ демонстрираха за пореден път, че нямат място там, където се водят сериозни разговори по теми, за които е задължително да знаеш. Недопустимо е да говориш и да предлагаш неща, с които не си запознат.

Провокиран от безхаберието на „възрожденци“, заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев ги постави на място само с няколко думи: „В дебатите до момента липсва експертиза. В критикарските изказвания и въпроси дотук не чух нещо, което да посочва дефект в предложенията, които разглеждаме. Като общински съветник с някакъв „скромен“ опит, си мисля, че цялата работа е популизъм. Вече няколко години слушам едни и същи изказвания и въпроси, които са популистки. Вероятно и това явление има място в политиката, но говоренето без експертиза е жив популизъм“, бяха думите на синия лидер в краткото му изказване от трибуната.

Д-р Янко Станев завърши изказването си с едно обобщение: „Популизмът, дами и господа, е първата фаза на фашизма! Винаги е било така.“

Дали популистите разбраха какво им се казва, предстои да разберем. Обаче, съмненията за капацитета на възможностите на достойните наследници на големите демагози Костадин Костадинов и Цончо Ганев дават малко място за оптимизъм. Трудно е от квартален белотаджия да очакваш да разбере поне правилата на шахматната игра.

Местните избори са съвсем скоро. Отсега помнете и внимавайте, да не си вкараме още популисти в местния парламент. Ще влязат в симбиоза с другите инсталирани безхаберници и далавераджии и ще си докараме фашизъм от най-посредствения тип.

Златко Станоев, ДНЕС+

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062