Политическо номадство – агент на ДС вкарал Сузана Николова в „Изправи се.бг“

Избрано 26.10.2020 15:54 Снимка: ДНЕС+

Политическо номадство – агент на ДС вкарал Сузана Николова в „Изправи се.бг“

Пловдивчанката, обиколила ГЕРБ, АБВ и „Воля“, вече е при Мая Манолова

Обкръжението на Мая Манолова се е обогатило с още една добре позната от предишни политически проекти фигура. Става въпрос за пловдивчанката Сузана Николова, която в „Града под тепетата“ познават като лице на ГЕРБ, а след отлюспването ѝ – и на „Воля“.

Името на Николова нашумя преди години и покрай дело за крупна измама с терена на детски център. Впоследствие обаче тя беше оправдана, за разлика от другия подсъдим като неин съучастник.

Читатели на Tribune.bg, които отдавна следят политическия и личния живот на амбициозната Сузана Николова, се свързаха с нас, за да ни припомнят позабравени подробности за пътя ѝ преди „Изправи се.бг“ – от приватизацията на Консервния комбинат в Пловдив, през ГЕРБ, „Воля“, по съдилищата и накрая до ползването протекциите на кадри от бившата ДС.

Зародишът на една политическа кариера

Напористата пловдивчанка е счетоводител по образование, а впоследствие гради кариера в сферата на европроектите и обществените поръчки. В официалната ѝ биография се посочва, че говори английски и руски. С политически гръб и лични връзки успява да се добере до поста председател на Съвета за управление на Пловдивски общински гаранционен фонд за гарантиране на кредити на малки и средни предприятия.

Целта, която гони упорито от години и не се крие обаче безспорно е „голямата политика“. До момента е успявала да стигне само до местния парламент в Пловдив.

Изгонена от ГЕРБ

Първи сериозен пристан за Сузана става ГЕРБ – тя дори успява да се превърне в една от основните фигури в партията за Пловдивско при създаването ѝ. Николова беше зам.-председател на местния парламент от 2007 до 2011 г. След това я нагърбиха със задачата да се заеме с ликвидацията на общинското дружество „Ритон“ и да управлява „Свободна зона“ – Пловдив.

Около 2015 г. обаче тя вече е в немилост в партията и е освободена от поста. По онова време прави опит да се задържи поне в партията и подновява клетвата си за вярност към ГЕРБ, заявявайки, че е „лоялен член от 9 години, но от месеци няма комуникация с Иван Тотев (по онова време кмет на града)“.

 

Фейсбук

„Нямам причини да напусна ГЕРБ. Не съм в ничий друг лагер, но се питам защо моят лидер не ме защитава както защитава Павлинка Кацарова например”, намеквайки, че втората го е уредила с диплома. От кметството определят намеците ѝ като „пасквил”.

Опитът ѝ да изплува се оказва обречен и впоследствие е изключена от партията. Следват поредица проби да се закрепи стабилно към друга формация, която да ѝ гарантира политическо бъдеще. Опитът в АБВ удря на камък – успява да стигне само до председател на секционна комисия от квотата на АБВ.

Като „хищен, безкомпромисен човек“ я определят хора, които са се сблъсквали с нея през годините. Има слухове, че по времето си в ГЕРБ дори е успяла да построи жилищна кооперация, която дава под наем - някои от апартаментите там дори били офис на ДОСТ, където се счита, че има близки връзки.

На съд

Съдебните саги на Николова започват по времето, когато все още е на върха на успеха си в ГЕРБ. Собственичка на детски център я обвинява, че я е измамила с 50 хил. лв. за покупката на земя до парк „Лаута”. Подсъдим заедно с нея е шефът на фирма за строителен надзор Вакрил Тодоров. Потърпевшата разказва, че купила павилион през 1997 г. и го превърнала в детски център. Не притежава обаче земята под него. През 2010 г. се запознава с Тодоров, който ѝ обещава да реши проблема. Стават приятели, ходят заедно по почивки, той обаче периодично ѝ иска пари. Дава му 16 хиляди лева, за да изготви 2 папки с документи – геодезическо заснемане, схема за разполагане и други. „Бях като банкомат – непрекъснато му давах по 1000, 3000, 5000 лева за тези папки“, казва жената.

Вакрил Тодоров от своя страна я запознава с Николова, която обещава да реши проблема за 50 хил. лв. Решение не се получава, а имотът е пуснат на търг. След скандала, собственичката на детския център си поискала обратно парите от Вакрил, но той и съпругата му били казали: „Иди си търси парите от Сузана!”

Двамата подсъдими твърдят, че са ходили в детския център не да вземат пари, а на детски рожден ден. Сузана дори настоява, че я е жертвата в случая, като собственичката на павилиона ѝ искала посочените пари, заплашвайки я иначе да пише за нея по вестниците, да подава сигнали до прокуратурата и да уведомява „висшестоящите партийни лидери на ГЕРБ“

„Тя ми звънеше непрекъснато, дори докато бях на море. Мои приятели ме посъветваха да се оплача в полицията. Сега съжалявам, че не го направих, но тогава имах тежки здравословни проблеми. Стресираше ме, създаваше ми голям дискомфорт“, разказва Николова.

След дългогодишни съдебни битки в крайна сметка детският център е разрушен. Съдът признава, че престъпление има и Вакрил Тодоров е осъден, като човекът, който е взимал парите. Обвиненията срещу Николова обаче падат в съда.

През 2011 година Сузана Николова отново има работа с институциите – този път от позицията на жертва. Тогава луксозният ѝ нов (едва на 2 години) автомобил „Лексус“ е запален в гаража.

Полицията работи по версията за умишлен палеж на лъскавата лимузина, въпреки че общинарката твърди, че няма врагове.

Пристан при Марешки

Политическите търсения на Николова я отведоха в редиците на „Воля“ преди няколко години. При Веселин Марешки тя успя да се задържи доста време, издигна се до местен лидер.

„Срещнах Сузана Николова случайно, както и повечето хора от екипа ми, които съм оценил като честни и почтени“, разказа тогава Марешки.

 

Във
Във "Воля" през 2017

Доскоро амбицията споделяше постове в подкрепа на Марешки в социалните мрежи. За зла беда обаче на предишните местни избори не успя да се пребори да бъде водач на листа и вместо нея общински съветник стана Стефан Аксиев.

Малко по-късно последва разлъка.

Следваща стъпка – при Мая Манолова

Местни бяха убедени, че следващата стъпка на русата амбиция ще бъде цветановата формация, но вместо това в последните месеци тя намери пристан при Мая Манолова. В постовете ѝ във Фейсбук последва пореден обрат и от седмици се споделят почти ексклузивно постове във възхвала на „Изправи се.бг“.

Някогашната общинарка от ГЕРБ, която дължи най-големите си политически и кариерни успехи на партията, вече бълва „огън и жупел срещу управляващите“ и ходи по протести, разказват свидетели на поредната метаморфоза.

Според мълвата в „Града под тепетата“ ѝ било обещано място в следващото Народно събрание. Влизането при Манолова станало с протекцията на бивш агент от ДС, познат на местните като Чука (Р.И.).

Понастоящем Сузана Николова вече е виден протестър, който ежедневно зове за оставки. „Борба с всички средства до ОСТАВКИТЕ!“, пише тя и споделя фалшиви новини от сайтове на Арман Бабикян.

 

Фейсбук
Фейсбук

„Teзи, които правят мирната революция невъзможна, ще направят насилствената неизбежна“, отправя пловдивчанката закани към правителството с цитати на Кенеди.

„НИЕ, РОДИТЕЛИТЕ сме длъжници на децата си, защото улисани да ги изхраним и изучим във времена на нямане и кризи, позволихме кариеристите, службогонците и мафията да превземат държавата ни. Виновни сме, че сме гледали безучастно през годините... Днес, заедно с децата си трябва да се преборим да свалим тази власт и да им върнем Родината, да воюваме за морал, ценности, справедливост и ред, редом с тях“, зове Николова.

Семейни връзки

„Синът ми е на 30 /роди се по време на студентската стачка/ и е там на първа линия в София...протестира, брат му на 20 е плътно до него, защото са недоволни от условията на живот в България. Омерзени са от липсата на морал, ред, справедливост и законност. Протестират срещу това да ги управляват ниско интелигентни и некадърни партийни послушковци, протестират срещу разпродаването на природните ни богатства, погнусени са от развихрилата се корупция, кражби, своеволия, възмутени са от батко, братко, апартаментгейт, ДДС гейт, Суджук гейт, НАП гейт, Барселона гейт, ДАИ гейт, НДК гейт, чекмеджета с кюлчета, калинки, стринки, къщи за гости и тъщи, изтребители за милиарди....списъкът е неизчерпаем...“, споделя информация за децата си Николова.

Големият ѝ син Деян Николов също е тръгнал уверено по нейните стъпки. Първа стъпка – ПП „Възраждане“ – Пловдив./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448