Плевнелиев: Битката за властта не трябва да се води чрез окаляне и лъжи за България

Избрано 09.10.2020 16:15 Снимка: ДНЕС+

Плевнелиев: Битката за властта не трябва да се води чрез окаляне и лъжи за България

Радев иска по незаконен начин оставката на Борисов

„Резолюцията цели спирането на еврофондовете за България“. Това каза пред БНР Росен Плевнелиев (президент на България в периода 2012 - 2017 година). Според него резолюцията на Европейския парламент е символ на битка за власт: „И това, че под лидерството на президента популист Румен Радев, с подкрепата на БСП, ДПС и ДБ ние сме още една стъпка към смяна на властта, която да отиде в ръцете на БСП, ДПС и с подкрепата на популисти като Мая Манолова, Слави Трифонов“.

„Проблеми има, но еврофондовете не отиват да хранят вампири… Еврофондовете отиват за всички. Името на България беше охулено“, допълни той.

По думите му при протестите е налице двоен стандарт. „Приветствам всеки, който протестира на принципна основа, и всеки, който дава и решения казусите да не се повтарят. Тук не сме видели много решения, а по-скоро тежка политическа конфронтация, а е време и за това. Големият липсващ тук е държавният глава, който вместо да оглавява протестите, трябва да разбере, че той е президент на всички българи и да покани всички на масата за търсене на правилните решения“, коментира Плевнелиев.

Той подчерта, че Румен Радев иска по незаконен начин оставката на Бойко Борисов.

„Радев щеше да получи властта незаконно. Той може да свали доверието си, но няма право да иска оставката на премиер. Ако Борисов беше подал оставка, щеше да дойде едно лявопопулистко правителство, а това щеше да нанесе трайни щети върху демокрацията в страната. С оставането на Борисов на власт избираме по-малкото зло. Битката между генерал Радев и генерал Борисов е безумна, безсмислена, от нея нямаме нужда… ГЕРБ не са перфектни, допуснали са грешки, в края на един политически цикъл са, но битката за властта не трябва да се води чрез тотално окаляне на България с лъжи и безпринципни политики“, каза Плевнелиев.

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269