От шоколадовото яйце на ИТН най-сетне се „излюпи“ играчка. Падна ни се Николай Василев

Избрано 15.07.2021 11:34 Снимка: ДНЕС+

От шоколадовото яйце на ИТН най-сетне се „излюпи“ играчка. Падна ни се Николай Василев

Николай Василев символизира обръчите от фирми, политическата криза ще продължи, прогнозира политологът към университета на Осло

„От шоколадовото яйце, което партията на Слави Трифонов предлагаше на избирателите в последните месеци, най-сетне се „излюпи“ играчка. Падна ни се Николай Василев“, посочва пред Бгнес политологът и сътрудник на университета в Осло Божидар Колов, с което ни припомня, че един от псевдонимите на бившият царски министър е „Киндер сюрприз“. Колов отбелязва още дълбоката анти-демократичност на следизборното предложение за премиер и правителство от ИТН, както и арогантността да се предлага самостоятелен кабинет от партия, разполагаща само с една четвърт от местата в парламента. За политолога ходът на Трифонов демонстрира още няколко важни неща.

„На първо място офертата на „партията на промяната“ е манифестация на ясна приемственост между „Има такъв народ“ и всички правителства в последните 25 години. Фигурата на Николай Василев — вицепремиер и министър в правителствата на Сакскобургготски и Станишев — олицетворява прекрасното сътрудничество между „експертите“ със западни дипломи, от една страна, и местните „обръчи от фирми“ от друга“, изтъква Колов. Според него в още по-голяма степен Василев и неговото преминаване от бизнеса във властта и обратно въплъщава политиката на обслужване на едрия капитал за сметка на мнозинството от хората.

„Кабинетите, от които кандидат-премиерът беше част, бяха сред пионерите на разграждането на социалната държава посредством въвеждането на регресивна данъчна система и опазаряването на образованието и здравеопазването, наред със занемаряването на социалните услуги“, посочва политологът. Анализът му показва, че наместо „за друго“ явно е настанало време за още от същото. „Както стана ясно от оруелския запис на Трифонов, пуснат в деня след изборите, това, което човекът от телевизора предлага са още приватизация, още концесии, още предоставяне на цели министерства на мощни бизнес кръгове. Такъв тип програма се различава толкова от управлението на ГЕРБ, колкото политиките на Борисов се различаваха от тези на „Тройната коалиция““, смята Божидар Колов. За него особено обидно към избирателите са прозвучали „промоциите“ за детски градини, магистрали, хеликоптери и таблети.

„Вместо мащабни социални политики и модернизация, от които страната спешно има нужда, офертата на „Има такъв народ“ бе просто рецитал на по-оборотните медийни сюжети от последните седмици. А цинизмът „да гледаме към звездите, не в земята“, докато в България една четвърт от населението живее под прага на бедността дори не заслужава коментар“, възмущава се сътрудникът на университета в Осло. Особено впечатление му прави и предложението за „министър без портфейл по „ромските въпроси“, тъй като  от една страна тази конструкция създава илюзия за политика „включване“, вписвайки се в дискурса на „разнообразието“, а пък от друга утвърждава расистката постановка, че има едни „ромски въпроси“, които трябва да бъдат „третирани“ по по-различен начин от всички останали въпроси в обществото.

„ИТН не просто не предполага промяна в развитието на страната, а напротив — сочи към пълно възпроизвеждане на основните пороци на политическия ни живот. Анти-социалните политики на прехода са прегърнати заедно с най-несправедливата данъчна система в Европа. Пренебрежението към парламента и отрицанието на публичния разговор за приоритетите на обществото са образцово продължение на маниерите на Борисов“, напомня установилият се в Норвегия българин. Той уточнява, че на този фон никой не трябва да се учудва от ужасяващо ниската избирателна активност.

„За пореден път аполитичният дискурс за морал, експертност и естетика измести политическия разговор за доходите, достойния труд и гражданското равенство. Без значение дали офертата на Трифонов ще бъде приета, преработена или отхвърлена, политическата криза ще продължи докато не започнем да се занимаваме с дневния ред на мнозинството от гражданите, а не с очевидно скучните препирни между елитите“, смята Божидар Колов./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448