Освен Прокопиев и съдружници: половината министри в кабинета Костов с имоти на Буджака

Избрано 12.08.2020 08:08 Снимка: ДНЕС+

Освен Прокопиев и съдружници: половината министри в кабинета Костов с имоти на Буджака

Целият полуостров Буджака, част от „Натура 2000“ и защитена територия, е окупиран и презастроен не само от Иво Прокопиев, съдружника му Филип Харманджиев, Йово Николов, но и от половината министри в кабинета Иван Костов, съобщава Breakting.bg.

В последния ден на правителството на Иван Костов, 23 юли 2001 година, министърът на околната среда Евдокия Манева издава заповед, с която променя плана за управление на защитена територия „Колокита“ – обхваща целия полуостров Буджака. С тази заповед разрешава строителството в Зона 2 на защитена територия, което дотогава е било изцяло забранено. Полуостровът е защитена територия от 1970 година.

Зона 2 са всички земи на Буджака, ( Зона 1 са само фиордите и скалите по брега). Тази заповед може да се открие на сайта на МОСВ.

„Колокита“ е най-северния от трите носа на полуостров Буджака. Започва от Райския залив (Коренята) и завършва с голям жлеб в местността Германката.

До преди години беше диво живописно кътче, а сега сцена за демонстрация на строителния кич. По документи се води защитена местност, в която се забраняват ред дейности, като увреждане на скали, чупене на дървета и т.н.

След като Манева променя плана за управление на защитения от 1970 година полуостров, започва масово купуване на имоти и строителство на луксозни къщи на полуострова. За целта е създадено специално дружество ДЗЗД „ГД Колокита“, в което влизат всички собственици, застроили по-късно цялата ивица, уж в защитена територия.

Сред тях са Иво Прокопиев, съдружника му тогава Филип Харманджиев и журналиста от „Капитал“ Йово Николов.

Голямата изненада в дружеството, според справка в Търговския регистър, са половината министри от кабинета на Иван Костов 1997-2001 г.

Сред тях са Антони Славински, бивш министър на транспорта, сменил Вилхелм Краус през 1999 г., и съпругата му Андреана Славинска. Дъщерята на друг бивш министър Валентин Василев-Лора Валентинова Василева, също е горд собственик на имот там. Следва Методи Веселинов Методиев, син на бившия вицепремиер и министър на образованието на Костов Веселин Методиев.

Имот и палат има Стефан Евгениев Чачев, син на Евгени Чачев, министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на ОДС, бивш шеф на Столична общинска банка. Управител на дружеството е Михаил Заимов, внук на руския агент ген. Заимов и брат на Мартин Заимов, кандидат за кмет на София от СДС през 2007 г.

Според разследване на Канал 3 Иво Прокопиев е придобил собствеността на 3-те декара за смешна сума през 2002 година – срещу 69 лева на кв.м. Сега резиденцията струвала над 2 млн. евро.

Всички ПУП-ове на Буджака са одобрени без пътеки между тях и така хората нямат никакъв достъп до морето – това е изискване по Закона за устройството на черноморското крайбрежие- ЗУЧК, но никой не го спазва.

Няколко години след това над Райския залив палат вдига бившата екоминистърка в правителството на Симеон Сакскобурготски Долорес Арсенова, като басейна ѝ е построен върху директно върху скалите, а те са в Зона 1 и са публична държавна собственост.

Лъскав имот в Райския залив вдигат Йово Николов и Михаил Заимов. С тези палати реално достъпът на хора до залива е прекратен, защото и те са върху скалите. Нищо, че плажът там е публична държавна собственост. През 2017 година става голям скандал с къщата на Николов. Тогава бившият депутат от ПК „Екогласност“ Емил Георгиев подава сигнал до ВКП за нарушения около нейното изграждане. Става дума за бетонно стълбище, което е вкопано в морето директно и за незаконната според него ограда, която опасва имението. Според Георгиев къщата струва над 2 млн. лева, а с нейното строителство Николов си е направил частен плаж, защото други хора няма как да стигнат до него.

„По думите на наши експерти, издадените от община Созопол разрешения за строеж на въпросната вилна къща има големи недостатъци, което е било достатъчно основание да бъде обявено за нищожно. За съжаление от община Созопол някой си е затварял и двете очи. По този начин още в началото на реализиране на инвестиционното предложение на Йово Николов са допуснати съществени отклонения по смисъла на ЗУС, но не са предприети принудителни административни мерки за спиране на строежа“, заявява пред агенция Блиц Георгиев.

На всичкото отгоре палата е маскиран като „Къща за риболовен туризъм”, най-вероятно с цел незаконосъобразно усвояване на средства по европейски програми, съобщават от „Екогласност“. С решение на съда от март 2017 година строителното разрешително на Николов е отнето. Със заповед на РДНСК къщата бе обявена за незаконна и трябваше да бъде съборена.

След бившите министри и Прокопиев и сие на „Колокита“ започва масово строителство и в момента няма вече и помен от защитена територия.

Бизнесменът Стефан Шарлопов вдига огромен комплекс „Созополис“, като при строителството са унищожени фиорди в защитена местност през 2010-2014 г. Разследване затова започва през 2016 година, но след смъртта на бизнесмена то е прекратено през 2019 година. И виновни няма. Там е построен и луксозен комплекс „Анел“. Според неофициална информация жилище там има бившият премиер социалист Жан Виденов.

По-късно луксозен палат на „Колокита“ купува и Цветан Василев, избягалият собственик на КТБ. Неговата хасиенда е на „втора линия“ зад палатите на Прокопиев и сие. Всички луксозни къщи нямат нужда от ограда, защото достъпът става само от морето.

Освен това Буджака е и защитена зона по ЗБР -Натура 2000 по директивата за птиците-ЗЗ. Това може да се види на сайта на МОСВ. След масовото застрояване птиците практически няма къде да гнездят, а от там минава „Виа Понтика“. Нещо повече, старото шосе от Созопол за Каваците, което минава през Буджака е наречено от собствениците на палати „Виа Понтика“ - плътно застроена и от двете страни. Каква гавра.

През 2017 година резиденцията на Иво Прокопиев на „Колокита“ е запорирана от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Той се разследва заради съмнения за сериозно разминаване на официалните му доходи и имущество.

По скандалното застрояване на „Колокита“ се води разследване. То „случайно“ съвпада с управлението на Христо Иванов в Министерство на правосъдието и „случайно“ се появяват редица пречки по разследването.

Най-накрая по нареждане на ВКП е пратено за разследване в Окръжна прокуратура- Русе. Breaking.bg научи, че то е към края си и се очаква скоро да влезе с обвинителен акт в Окръжен съд-Бургас. Обвиняем е бившият главен архитект на Созопол Румен Александров. Той е част от екипа на бившия кмет на града Панайот Рейзи от 2007 година. Подава оставка неочаквано през 2016 години, без да обяви мотиви. Това става дни преди в Общинския съвет да бъде гласуван общия устройствен план на Созопол, чийто автор е Александров.

Това е част филма „Бетономорие“, който активисти на ДБ прожектират години наред. Но пропускат спонсора си и Буджака.

Сега стана ли ви ясно защо Христо Иванов никога няма да отиде да протестира край Созопол?

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448