Ню Йорк Таймс: Той успокои Газа, подпомогна арабските връзки на Израел и запази надеждата за мир

Избрано 02.01.2021 17:38 Снимка: ДНЕС+

Ню Йорк Таймс: Той успокои Газа, подпомогна арабските връзки на Израел и запази надеждата за мир

„Много честен брокер“ и „почтен човек“ – така е представен пред вестник “Ню Йорк Таймс” специалният пратеник на ООН за Близкия Изток Николай Младенов.

По време на своето почти 6-годишно пребиваване на поста той работи тихо зад кулисите, за да предотврати „кипеж“ в ивицата Газа, да запази възможността за решаване на конфликта между Израел и Палестина и да постигне подкрепа за израелско-арабското нормализиране на отношенията като предпочитана алтернатива на израелската анексия на територия на Западния бряг.

И макар че в работата му няма нито едно постижение, привлякло общественото внимание, той е спечелил уважението почти на всички, с които се е срещал и много от които се гледат един друг като врагове, пише изданието.

„Аз лично разчитах на него“, каза Моше Калон – бивш финансов министър на Израел.

48-годишният Младенов се завръща в родната си България, след като отказа да поеме предложения му от генералния секретар на ООН пост в Либия, за да се справи поредната високопоставена задача в Либия, „за да се бори със сериозен здравословен проблем“.

В интервю Младенов споделя, че мисията му е била „изолирана от всякакъв вид взаимодействие на високо ниво“.

„По принцип едната страна очаква да повторите това, което казват, другата страна очаква да си отидете и това е всичко“, разказва бившият пратеник на ООН.

Той обаче не направи нито едното, нито другото, пише вестникът.
През 2016 г. настоя Близкоизточния квартет от медиатори – САЩ, Русия, ЕС и ООН, да издаде новаторски доклад за конкретни стъпки, които с малко надежда за пробив биха могли поне да запазят възможността за решение на въпроса за две държави.
Да се предприемат действия при липса на преговори противоречиа на дипломатическата доктрина по онова време, според която възобновяването на мирните преговори е от първостепенно значение и начин да се реши всичко.
Младенов, обаче, не мисли, че това е правилния подход.

„Може да имате най-доброто споразумение в света“, но докато палестинците на Западния бряг и в Газа са в противоречие, прилагането му е под въпрос, смята той.
Оттогава неговият подход получи широко признание.
И докато препоръката Израел да спре анексирането на територии по Западния бряг не беше нова, призивът към палестинците да „прекратят подстрекаването към насилие“ и да „осъдят всички терористични актове“ изискваше промяна в позициите на всички.

Изданието цитира Младенов, който казва, че не говори за конфликта „по традиционния начин“.
„Не можете да влезете в ресторант в Тел Авив, да стреляте по хора и да ми кажете по-късно, че това е законна съпротива. Не, не е“, каза той. Аналогична е реакцията му и след като израелски войници убиха 15-годишно момче от Газа по време на демонстрации на границата през 2018 г.. Тогава той написа в в Туитър: „Спрете да стреляте по деца.“

Според него, ООН трябва да се отнася критично както към израелците, така и към палестинците, когато направят нещо неправилно и да бъдат приветствани, когато вършат нещата, както трябва – това е новия елемент в този замразен конфликт.

Твърди се, че Николай Младенов е бил сред първите официални лица, които са стигнали до заключението, че никакво възпиращо средство няма да попречи на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху да изпълни обещанията си за анексиране на територията на Западния бряг, но че е възможно да му се предложи сделка: отказ от анексирането срещу нормализиране на отношенията с арабските държави, които отдавна избягват Израел.

Според палестинците тази сделка е предателство, но Младенов е убеден, че нормализирането ще се окаже от полза и за тях.
„Ако се оставят настрани емоциите, ще разберете, че това е най-добрият начин да накарате Израел да направи определени неща. Ако 4, 6 или 10 арабски държави имат посолства в Тел Авив, бихте искали те да бъдат на ваша страна, нали?, каза той

Сделката дава на някои държави лостове в Израел. И ако сте палестинци, ще трябва обясните на вашите арабски братя и приятели какви са вашите позиции и да ги върнете на вашата страна на масата за преговори, обясни Младенов.

Според него, фактът, че идва от Балканите, където са променяни граници, водили са се битки за свети места, езици и църкви, му е помогнал да гледа на ситуацията в Израел от различен ъгъл.

Това не е конфликт, в който някой може да се появи и да очертае границите – всичко е много емоционално.

В същото време това е един различен свят и при всичките му недостатъци, той всъщност може да е по-добър, каза Николай Младенов в интервю за „Ню Йорк Таймс“. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359