Нерегламентирани сметища продължават да никнат по горите

Избрано 20.11.2020 13:02 Снимка: ДНЕС+

Нерегламентирани сметища продължават да никнат по горите

Дали проблемът е само в липсата на контрол или е въпрос на личностни качества?

Поредното място, поредният голям контейнер в гората. Тъкмо решиш да се разходиш на чист въздух,  и красивата панорамна гледка на боровите дървета, изведнъж изчезва. Очите веднага го фокусирът  – боклукът.

Вярно, че в гората кошчета няма, няма и кой да ни мърмори, че това не е правилно, но има съвест, за жалост присъща само на човека.

Природата е търпелива и мълчи, докато ние съзнателно продължаваме да замърсяваме. И така, разхождайки се сред зеленината, и уж насред гората, попадаме на десетки предмети от бита. Изхвърлени дивани, столове, гуми, крушки, фасове, метал, пластмаса и стълко – абе, за всеки по нещо!

Проблемът със замърсяването в световен мащаб е много сериозен, по море и суша, екоорганизациите непрекъснато бият тревога, че природата се променя, променя се климата, влошава се и нашето здраве.

Единственият начин да спрем тези промени започва от нас самите.

И докато природата продължава да трупа ли трупа боклуци, за нашето пробуждане към чистотата може и да е вече късно. Защото, както е казал Гьоте: „Природата никога не спира в своето движение и наказва всяко бездействие."

 Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893