Много пари за избори, загуба на време и същите резултати

Избрано 06.06.2023 14:23 Снимка: ДНЕС+

Много пари за избори, загуба на време и същите резултати

Днес най-после ще имаме правителство.

Основната заслуга за това е на партия "Възраждане". Техният възход на всеки следващи предсрочни избори накара двете големи коалиции да си взаимодействат. Затова и "Възраждане" днес излизат на протест - без нови избори няма нов възход за тях.

Можеше ли по-рано да има правителство? Можеше още след изборите на 4 април 2021, когато ГЕРБ-СДС имаха 75 депутати, а втората сила ИТН имаше 51, или общо 126. Комфортно мнозинство, две парламентарни групи.

Ние като общество решихме, че можем по-добре. Дадохме 100 милиона лева за нови избори. На изборите от юли 2021 първа сила вече беше ИТН със 65, а втори бяха ГЕРБ-СДС със 63, или общо 128 депутати. Отново, можехме да имаме стабилно правителство.

Ние пак решихме, че можем по-добре. Нови 100 милиона за избори. Първа сила тук стана партия, която даже не съществуваше в правния мир, ПП, със 67 депутати, а втори бяха ГЕРБ-СДС с 59, или общо 126 места. Отново, потенциал за стабилно правителство със само две парламентарни групи. Вместо това се състави четворна коалиция между ПП, БСП, ДБ и ИТН. Коалицията не свърши нищо полезно, според мен, постоянно беше блокирана от вътрешни раздори и накрая зрелищно се разпадна след първи успешен вот на недоверие в историята ни.

Нови сто милиона лева за избори през 2022 г. и първи пак са ГЕРБ-СДС със 67, а втори ПП с 53, или общо точно 120 места. Отново възможност за правителство и парламентарно мнозинство с най-малко участници.

Понеже сме умни, дадохме още 100 милиона лева за избори и през април 2023 г. получихме пак ГЕРБ-СДС първи със 69, а новата коалиция ППДБ събра общо 64, или заедно 133 места. Най-после ще се състави правителство между големите парламентарни сили, което има потенциала да бъде стабилно.

Похарчихме ужасно много пари, изгубихме твърде много време, за да имаме на практика едни и същи резултати. Добри, лоши, това е състоянието на възгледите на българите.

Мога да кажа много неща за това правителство, като ще започна с добрите. Прекрасно е, че Кирил Петков няма да участва - той се показа като абсолютен аматьор, некадърник и вреден за държавата ни. Прекрасно е също, че умерен човек, умен, с политически опит като акад. Денков ще е премиер. Сред министрите се забелязват повече технократи и хора с някакъв опит в институциите, което е добро. Особено добро впечатление ми прави предложението за военен министър на г-н Тагарев.

Лошите неща - ППДБ загубиха изборите, не би трябвало премиерът да е техен дори при безумната договорка за ротация. Също така, ППДБ отстъпиха и не сложиха някои от най-разпознаваемите си политически лица... но запазиха Асен Василев, който лично е отговорен за продънването на бюджета при миналото си заемане на поста министър на финансите. Абсолютна грешка е пак той да оправя своите грешки - очевидно е неспособен, а в България имаме други, по-опитни и кадърни за този пост.

Естествено, всеки кабинет е редно да получи 100 дни доверие. Пожелавам успех, защото има много работа за вършене и ние, гражданите, трябва да я изискваме и получим. На първо време това е овладяване на бюджетната ситуация.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876