Меркел настоява за констурктивен диалог с Турция, Макрон за Европа като геостратегическа сила

Избрано 02.10.2020 10:40 Снимка: ДНЕС+

Меркел настоява за констурктивен диалог с Турция, Макрон за Европа като геостратегическа сила

Германският канцлер Ангела Меркел използва мек тон към Турция при пристигането си за срещата на върха на ЕС, като посочи, че не е привърженик на действия срещу Анкара със санкции, както биха искали да се действа други, включително Франция, предаде „Политико“.

„Ще отбележа, че отношенията ни с Турция са естествено много сложни и че Европейският съюз има голям интерес да развие наистина конструктивни отношения с Турция, въпреки всички трудности“, каза Меркел. „Ние сме партньори в НАТО и зависим един от друг, когато става въпрос за регулирана миграция и подкрепа за Турция при справянето с многото бежанци, които Турция приема.“

Меркел добави, че „разбира се, трябва да разрешим напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море и за мен дипломацията играе важна роля тук“.

Меркел говори също за отношенията с Китай. Тя заяви, че ще информира колегите лидери за дискусия, която тя, председателят на Съвета Шарл Мишел и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен проведоха с китайския президент Си Цзинпин на 14 септември .

Меркел заяви, че фокусът на ЕС в отношенията с Китай „ще бъде върху сътрудничеството в областта на опазването на климата, споразумението за защита на инвестициите, което искаме да ускорим през следващите месеци, и разбира се въпросите за правата на човека и ситуацията в Хонконг“.

Лидерите на ЕС многократно призоваха за ускоряване на дълго отлаганите инвестиционни преговори през последните години – с малък успех.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че е „доволен, че ще проведем геостратегическа дискусия“, когато пристигна за срещата на върха на Европейския съвет.

Дневният ред включва дискусии относно въоръжения конфликт между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах, Беларус, Русия, Източното Средиземноморие, отношенията с Турция и Китай.

Макрон каза още, че „много дълбоко“ подкрепя заключенията на Съвета, предложени от президента Шарл Мишел по деликатния въпрос за стратегическата автономия – любим въпрос на френския президент.

„Предложеният текст ни позволява да вървим напред в посока на яснотата, на Европа, която мисли за себе си като за геостратегическа сила, която възстановява своята индустриална и технологична независимост“, каза Макрон.

Той за пореден път се придържа към важността на диалога с Русия и след като заяви, че „солидарността с Гърция и Кипър не подлежи на преговори“, той също така заяви, че ЕС трябва да „ намери начин да се включи отново в един взискателен диалог с Турция“./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448