
Избрано 16.09.2024 14:09 Снимка: ДНЕС+
Мъж тества нов антидепресант, предозира и за малко да умре. А всъщност е бил в плацебо групата
От Фейсбук профила на д-р Стефан Митев, Българско Рационално Общество
Мъж участва в клинично проучване на нов антидепресант и предозира с медикамента. Кръвното му налягане пада, налага се прием в болница и венозно вливане на 6 литра (!) течности. Тук историята претърпява неочакван обрат. Можете ли да се досетите какъв? Мъжът е бил в плацебо групата. Той е предозирал със захарни таблетки, без активно вещество, но въпреки това е получил странични ефекти, довели до хоспитализация. Как е възможно? Отговорът в една дума е ноцебо.
Ноцебо е обратният феномен на плацебо. Включва нежеланите ефекти след прием на плацебо продукт или дори на лекарства. Свързан е с различни фактори, особено с предварителни негативни очаквания за лечението. Ноцебо оплакванията са неприятни, но често леки (напр. умора, главоболие и гадене). Може да са свързани с тревожност или нормални ежедневни усещания, които се приписват на лечението.
Очевидно, ноцебо е нежелан ефект. Може да причини значителни вреди, не само поради директните оплаквания, но и поради бъдещо непридържане към предписаното лечение.
Ноцебо ефект се наблюдава и при специфична група от хора, която представлява интерес за мен. Тези хора смятат, че имат непоносимост към глутен. Не го бъркайте с глутенова ентеропатия, която е автоимунно заболяване на тънкото черво, налагащо доживотна безглутенова диета. Хората от таргетната група избягват глутен, защото смятат, че им причинява оплаквания въпреки че автоимунната глутенова ентеропатия е изключена като диагноза. Английският термин е non-celiac gluten sensitivity (NCGS).
Интересно ново проучване разделя хора с NCGS в няколко групи. Едните консумират безглутенов хляб, а другите - нормален глутенов. На някои им е казана истината какъв е хлябът, но други са излъгани, като им е съобщено, че ще се хранят с другия вид хляб. Резултатите са твърде интересни. Консумиращите глутенов хляб, на които им е казана истината, имат по-тежки симптоми от хората, които консумират същия глутенов хляб, но са излъгани, че е безглутенов. Проучването елегантно показва, че поне част от симптомите може да се обяснят с ноцебо ефекта, дължащ се на невробиологични механизми, свързани с очакванията. Един и същ хляб може да причини различни по тежест оплаквания в зависимост от очакванията на хората с NCGS.
Как можем да се борим срещу ноцебо ефекта? Лекарите трябва да обяснят ползите от въвеждането в диетата на вече изключени (самоволно) храни. Пациентите трябва да бъдат инфорирани за възможните (странични) ефекти от негативните очаквания. Ноцебо е реален феномен, а не някаква ню ейдж измислица. Не на последно място пациентите трябва да вярват на своите лекари и здравната система като цяло, за да се придържат към препоръките. Последното у нас е трудно до невъзможно.
Източник: Staudacher HM, Putkonen LT. Nocebo, gut disorders, and diet. Lancet Gastroenterol Hepatol
Още по темата
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.30722 |
![]() |
10 | 3.8214 |
![]() |
100 | 4.48586 |
![]() |
1 | 1.73821 |
Последни новини
- 19:26 Суперкомпютър разкри кога ще дойде краят на света
- 19:19 Вълчи дол се вдигна на протест срещу изграждане на ветрогенераторен парк
- 19:13 Песков: Без ултиматуми! Макрон: Или мир, или санкции!
- 19:06 Илияна Йотова стана "Доктор хонорис кауза" на Великотърновския университет
- 19:00 Прокуратурата категорично отрече да разследва конституционни съдии
- 18:55 Арестувани са двама украинци, свързани с поръчания от Русия палеж на търговски център във Варшава
- 18:52 Водач на тротинетка блъсна полицай в центъра на Плевен и избяга
- 18:46 Ситуацията с глада в Газа се влошава