Избрано 16.09.2024 14:09 Снимка: ДНЕС+
Мъж тества нов антидепресант, предозира и за малко да умре. А всъщност е бил в плацебо групата
От Фейсбук профила на д-р Стефан Митев, Българско Рационално Общество
Мъж участва в клинично проучване на нов антидепресант и предозира с медикамента. Кръвното му налягане пада, налага се прием в болница и венозно вливане на 6 литра (!) течности. Тук историята претърпява неочакван обрат. Можете ли да се досетите какъв? Мъжът е бил в плацебо групата. Той е предозирал със захарни таблетки, без активно вещество, но въпреки това е получил странични ефекти, довели до хоспитализация. Как е възможно? Отговорът в една дума е ноцебо.
Ноцебо е обратният феномен на плацебо. Включва нежеланите ефекти след прием на плацебо продукт или дори на лекарства. Свързан е с различни фактори, особено с предварителни негативни очаквания за лечението. Ноцебо оплакванията са неприятни, но често леки (напр. умора, главоболие и гадене). Може да са свързани с тревожност или нормални ежедневни усещания, които се приписват на лечението.
Очевидно, ноцебо е нежелан ефект. Може да причини значителни вреди, не само поради директните оплаквания, но и поради бъдещо непридържане към предписаното лечение.
Ноцебо ефект се наблюдава и при специфична група от хора, която представлява интерес за мен. Тези хора смятат, че имат непоносимост към глутен. Не го бъркайте с глутенова ентеропатия, която е автоимунно заболяване на тънкото черво, налагащо доживотна безглутенова диета. Хората от таргетната група избягват глутен, защото смятат, че им причинява оплаквания въпреки че автоимунната глутенова ентеропатия е изключена като диагноза. Английският термин е non-celiac gluten sensitivity (NCGS).
Интересно ново проучване разделя хора с NCGS в няколко групи. Едните консумират безглутенов хляб, а другите - нормален глутенов. На някои им е казана истината какъв е хлябът, но други са излъгани, като им е съобщено, че ще се хранят с другия вид хляб. Резултатите са твърде интересни. Консумиращите глутенов хляб, на които им е казана истината, имат по-тежки симптоми от хората, които консумират същия глутенов хляб, но са излъгани, че е безглутенов. Проучването елегантно показва, че поне част от симптомите може да се обяснят с ноцебо ефекта, дължащ се на невробиологични механизми, свързани с очакванията. Един и същ хляб може да причини различни по тежест оплаквания в зависимост от очакванията на хората с NCGS.
Как можем да се борим срещу ноцебо ефекта? Лекарите трябва да обяснят ползите от въвеждането в диетата на вече изключени (самоволно) храни. Пациентите трябва да бъдат инфорирани за възможните (странични) ефекти от негативните очаквания. Ноцебо е реален феномен, а не някаква ню ейдж измислица. Не на последно място пациентите трябва да вярват на своите лекари и здравната система като цяло, за да се придържат към препоръките. Последното у нас е трудно до невъзможно.
Източник: Staudacher HM, Putkonen LT. Nocebo, gut disorders, and diet. Lancet Gastroenterol Hepatol
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09943 |
GBP
|
1 | 2.23728 |
RON
|
10 | 3.84401 |
TRY
|
100 | 3.88992 |
USD
|
1 | 1.66524 |
Последни новини
- 18:32 Как дядо Коледа пътува по света? Отговорът се крие в Айнщайн
- 18:27 "Политико": Европа проваля Украйна
- 18:24 Първият тематичен парк в света, посветен на Дракула, ще бъде построен край Букурещ
- 18:16 44-годишната Анна Курникова роди четвъртото си дете от певеца Енрике Иглесиас
- 18:11 American Thinker: Западът се самоубива. Путин печели битката за умовете и сърцата.
- 18:09 Шефът на Върховната рада подписа заповед за подготовка за президентски избори в Украйна
- 18:01 Проф. Георги Рачев предупреди за сняг и поледици по пътищата
- 17:52 Украинските АЕЦ намалиха производството на ток след нощния руски обстрел