Мъж тества нов антидепресант, предозира и за малко да умре. А всъщност е бил в плацебо групата

Избрано 16.09.2024 14:09 Снимка: ДНЕС+

Мъж тества нов антидепресант, предозира и за малко да умре. А всъщност е бил в плацебо групата

От Фейсбук профила на д-р Стефан Митев, Българско Рационално Общество

Мъж участва в клинично проучване на нов антидепресант и предозира с медикамента. Кръвното му налягане пада, налага се прием в болница и венозно вливане на 6 литра (!) течности. Тук историята претърпява неочакван обрат. Можете ли да се досетите какъв? Мъжът е бил в плацебо групата. Той е предозирал със захарни таблетки, без активно вещество, но въпреки това е получил странични ефекти, довели до хоспитализация. Как е възможно? Отговорът в една дума е ноцебо.

Ноцебо е обратният феномен на плацебо. Включва нежеланите ефекти след прием на плацебо продукт или дори на лекарства. Свързан е с различни фактори, особено с предварителни негативни очаквания за лечението. Ноцебо оплакванията са неприятни, но често леки (напр. умора, главоболие и гадене). Може да са свързани с тревожност или нормални ежедневни усещания, които се приписват на лечението.

Очевидно, ноцебо е нежелан ефект. Може да причини значителни вреди, не само поради директните оплаквания, но и поради бъдещо непридържане към предписаното лечение.

Ноцебо ефект се наблюдава и при специфична група от хора, която представлява интерес за мен. Тези хора смятат, че имат непоносимост към глутен. Не го бъркайте с глутенова ентеропатия, която е автоимунно заболяване на тънкото черво, налагащо доживотна безглутенова диета. Хората от таргетната група избягват глутен, защото смятат, че им причинява оплаквания въпреки че автоимунната глутенова ентеропатия е изключена като диагноза. Английският термин е non-celiac gluten sensitivity (NCGS).

Интересно ново проучване разделя хора с NCGS в няколко групи. Едните консумират безглутенов хляб, а другите - нормален глутенов. На някои им е казана истината какъв е хлябът, но други са излъгани, като им е съобщено, че ще се хранят с другия вид хляб. Резултатите са твърде интересни. Консумиращите глутенов хляб, на които им е казана истината, имат по-тежки симптоми от хората, които консумират същия глутенов хляб, но са излъгани, че е безглутенов. Проучването елегантно показва, че поне част от симптомите може да се обяснят с ноцебо ефекта, дължащ се на невробиологични механизми, свързани с очакванията. Един и същ хляб може да причини различни по тежест оплаквания в зависимост от очакванията на хората с NCGS.

Как можем да се борим срещу ноцебо ефекта? Лекарите трябва да обяснят ползите от въвеждането в диетата на вече изключени (самоволно) храни. Пациентите трябва да бъдат инфорирани за възможните (странични) ефекти от негативните очаквания. Ноцебо е реален феномен, а не някаква ню ейдж измислица. Не на последно място пациентите трябва да вярват на своите лекари и здравната система като цяло, за да се придържат към препоръките. Последното у нас е трудно до невъзможно.

Източник: Staudacher HM, Putkonen LT. Nocebo, gut disorders, and diet. Lancet Gastroenterol Hepatol

CHF CHF 1 2.06922
GBP GBP 1 2.34433
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.13312
USD USD 1 1.75332