Макс и Мориц, Цап и Цоп или просто Киро и Асен?

Избрано 14.07.2022 13:58 Снимка: ДНЕС+

Макс и Мориц, Цап и Цоп или просто Киро и Асен?

Когато Макс си смени мястото с Мориц канонадата от пакости започна да вали като из ведро. И досущ като палетата Цоп и Цап, цопнаха в управлението на държавата и... оцапаха всичко. Нито една сфера не остана незасегната от калните пръски от приземяването на двамата пакостници.

Ако Вилхелм Буш беше видял съвременните Макс и Мориц, сигурно щяха да го вдъхновят да напише цяла поредица. И колкото и смях да будят тези двама палавници, на никой вече не му е смешно, като му е празен хладилника. А хладилникът е мерило за всички успехи и неуспехи на управлението на една държава.

И докато хората си мерят хладилниците, Макс опипва "парапети", води ги на вечери в Гърция с правителствения самолет, а самодивата с алената буква на гърдите обикаля всички медии да "говори" от името на правителството. По едно време не беше ясно, дългокосата Лена ли управлява държавата или Петков.

След безпрецедентен вот на недоверие, кабинетът Петков и четворната безпринципна коалиция се сгромоляса по същия начин, по който и техните художествени герои, Цап и Цоп, паднали в блатото.

С идеята да запазят така ценната за тях власт, те се впуснаха в промени и компромиси, които обаче, не задоволиха всички участници в коалицията, с изключение на шестпроцентовия Христо Иванов, който нямаше претенции и искания към Макс и Мориц, а само папагалстваше по всички медии, как нови избори не трябва да има. А какво друго да каже, след като на едни нови избори, Демократична България ще падне дори под линията и безславно като Мая Манолова и нейните "Мутри", ще останат "вън".

Безпрецедентно падение на "нова власт с чисто нови политици", с тази разлика, че нито властта е нова, нито това са политици. Властта е стара в лицето на Нинова, ген. Атанасов и Христо Иванов, а пишман политиците са си абсолютни бизнесмени, взели държавата на концесия.

Така дойде и комичния ход на "промяната", като  Макс и Мориц си смениха местата. Кирил Петков отстъпи премиерското място на Асен Василев. "Не врат, ами шия", ще каже народът или " от трън, та на глог".

Та, в нашата медия проведохме поредната анкета, чиято тема бе и този повод " Каква е оценката ви за рокадата Асен Василев вместо Кирил Петков?".

37 % от участниците в запитването са отговорили, че е време за нови избори и не виждат надежда в този парламент. 30 % не виждат разлика между Макс и Мориц и за тях тя са като скачени съдове, които, обаче, ако се скарат ( не дай, Боже), не се знае с кого ще ни скарат още, тъй като вече ни скараха с Русия, като изгониха дипломатите им от страната, спряха газа и още куп пакости.

14% са категорично против такава рокада, а и как не? Къде е "промяната" тук?

Едва 7% от анкетираните са дали отговор, че имат надежда, че тази смяна на местата ще доведе до нещо ново, а 3 % от анкетираните са отговорили, че не ги интересува.

Толкова бързо и скорострелно никой не е падал от власт, а и толкова безславно. В историята правителството Макс и Мориц и четворната срамна коалиция ще остане като петно, изцапано от безпардонност, нагло поведение и абсолютно безсрамие. Правителството, което вкара държавата в кризи, от които много трудно ще излезе и всичко е за сметка на обикновения българин, който отчаяно и с последни сили, избира да не го интересува.

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648