Лена Бориславова размишлява за лукса, компромисите и... конституционните съдии

Избрано 20.01.2024 12:21 Снимка: ДНЕС+

Лена Бориславова размишлява за лукса, компромисите и... конституционните съдии

От профила във Фейсбук на Лена Бориславова

Петък 19.01.2024

Две положителни събития: съдия Белазелков стана конституционен съдия и аз, за разлика от моите колеги от ПП-ДБ, не трябваше да гласувам в НС.

Един компромис. 1/12 компромис.

Е ли Конституционният съд полуполитически орган по дизайн и функции – със сигурност може да се твърди. Казвали са ни го на лекции.

В онази аудитория, в която се появи надписът на студентското недоволство и се загнезди в съзнанието ни с болка.

Две големи обществени групи. Силно професионална, политически независима кандидатура, ползваща се с широка обществена и професионална подкрепа. И… силно политизирана и антагонизираща кандидатура, идваща да замени друга такава, вече с изтекъл мандат.

Един избор и Едно управление, което съществува във взаимодействието на тези два свята и заради осъзнаването, че нито една от тези две обществени групи няма да изчезне. Особено втората - та това са 669 924 гласа и тяхното право да получат кандидатура, която олицетворява политическата формация, която подкрепят.

Да, един труден компромис, но това не бе все пак онзи компромис за подуправител на НЗОК, за който имаше доклад на ДАНС и преписка в прокуратурата.

Лукс е да живееш и да избираш измежду идеални опции в един идеален свят. По-малък, но все пак лукс е да спасиш себе си и да не гласуваш, прехвърляйки товара върху другите.

Така че, браво колеги от ПП-ДБ, които гласувахте, и благодаря! Знам, че не ви беше лесно!

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957