Куба вече не се страхува от режима

Избрано 19.07.2021 10:49 Снимка: БГНЕС

Куба вече не се страхува от режима

Протестиращите кубинци показаха, че са загубили страха си от диктатурата, подчертава германската преса и отбелязва, че на Вашингтон липсват идеи относно кризата в Куба и Хаити, анализира "Дойче Веле".

Neue Zürcher Zeitung от Швейцария: Най-засегнатите са най-бедните

"Изминаха десетилетия, откакто в Куба могат да се видят гледки от този тип: очевидно е, че част от гражданите са преодолели страха от репресии и са готови публично да покажат своето недоволство от режима. Повече от стоте ареста и ограничението на Интернет няма да промени това, надяваме се Мигел Диас-Канел да не прибегне до вълна от репресии, подобно на Венецуела.

Съпротивата едва ли ще отслабне скоро. Недоволството се дължи на окаяното икономическо положение, недостига на храна, лекарства и липсата на болнична помощ, както и на честото спиране на тока. Призивите за оставка на президента и провеждането на демократични избори са логичната последица от неспособността на правителството да задоволи основните нужди на своите граждани. Според наблюдатели протестиращите в Хавана идват главно от най-бедните квартали, най-засегнатите, същите, за чиито интереси твърди, че защитава комунистическата диктатура.

Причината за недоволството няма да изчезне толкова бързо. Режимът е на ръба на фалита и вече не може да финансира необходимия внос на храни и лекарства. Ситуацията се влошава допълнително от пречките за частни парични преводи от чужбина, наложени от Тръмп, и намаляването на щедрите доставки на петрол от Венецуела. Не се забелязва бързо подобрение и за трите източника на валута. Всъщност Куба е на ръба да изстрада и най-лошото от пандемията.

Режимът обаче все още не се е разклатил. Протестиращите нямат организация. Те все още не са заплаха за режима. Ако наистина е заложено оцеляването на комунистическия режим, Диас-Канел разполага със силни оръжия срещу въстанието на недоволствата под формата на полиция, тайните служби и армията. Падането на диктатурата все още не се вижда, но е предвидимо, че вълненията в Куба ще се засилят ”.

Die Tageszeitung, Берлин: "Ние не се страхуваме"

"С лозунги като" Ние не се страхуваме "," Родина и Живот "и „Свобода“ хиляди хора излязоха на улиците в Куба. Това е нещо напълно ново в страната, където социалните протести са изключение, дори в началото на 90-те години, когато островът преживява сериозна икономическа криза. Никога през последните десетилетия не е имало протести по целия остров като този на 11 юли.

Диас-Канел побърза да отговори на протестите: в реч той отново обвини САЩ за протестите и призова населението: „Няма да видим нито един контрареволюционер, който се е продал на САЩ, който получава пари от тях, дестабилизира страната ни. Призоваваме всички революционери, всички комунисти, да излязат на улицата, да отидат на местата, където се провеждат тези провокации. Днес и през следващите няколко дни“.

Някои смятат, че този призив крие риск от гражданска война.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Франкфурт на Майн: Вашингтон няма стратегия

"Това, че режимът на Хавана е маркирал протестиращите като" контролирани от САЩ провокатори ", не изненадва никого във Вашингтон. Говорителката на Белия дом Джен Псаки каза, че обвиненията на кубинското правителство показват само, че то не слуша гласа и волята на кубинския народ." Ако искат да победят революцията, ще трябва да минат през труповете ни “, предупреди кубинският президент Мигел Диас-Канел.

Режимът е „революцията“. И режимът вече показа как се справя с протестите. Силите за сигурност репресираха протестиращите, използваха сълзотворен газ и каучукови палки. Арестувани са десетки кубинци. Протестите представляват сериозна криза за президента Диас-Канел, който пое ръководството на Комунистическата партия (ПКС) от Раул Кастро през април.

Въпреки бързата и ясна реакция на Вашингтон, тази втора криза в Карибите, след убийството на хаитянския президент, дава ясно да се разбере, че администрацията на Байдън все още няма стратегия за отношение към региона, който отдавна се смята за задния двор на Америка. Иска ли президентът да се върне към политиката на сближаване, проведена от Барак Обама, въпреки че очакваното отваряне на страната не се осъществи, дори от гледна точка на критиците на Демократическата партия? Или искате да продължите затягането, за което настоя администрацията на Тръмп? Изправен пред предизвикателството на пандемията и фокусирането на външната политика към Китай и Русия, във Вашингтон все още нямат стратегия за Латинска Америка, особено след като средното ниво на Държавния департамент все още не разполага с целия необходим персонал.

Докато президентът Джо Байдън продължава да търси стратегия за Куба и проблемите на Карибите, бивш патрон на режима в Куба говори остри думи срещу Вашингтон. Руското външно министерство предупреди срещу външна намеса и опити за дестабилизиране на ситуацията на острова ”/БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448