Красен Кралев: Варна винаги е играла ключова роля в развитието на футбола в България

Избрано 19.05.2024 10:03 Снимка: ДНЕС+

Красен Кралев: Варна винаги е играла ключова роля в развитието на футбола в България

От Фейсбук профила на Красен Кралев

Варненци обичат футбола и живеят с него.

Варна винаги е играла ключова роля в развитието на футбола в България. Тази година се навършват три юбилея свързани с историята на българския футбол, които носят ярка варненска следа.

Преди 130 години се появява първата футболна топка в България, т.е. във Варна. Събитието се случва в двора на Държавната мъжка гимназия „Фер­динанд I”, когато швейцарският учител по физическо възпитание Жорж дьо Режебюс провежда и първия футболен мач у нас.

Преди 100 години се провежда 1-ия сезон на Държавното първенство по футбол на България, в който ключова роля играе варненският Владислав( сега ПФК Черно море)

Първенството е прекратено заради неразбории около полуфиналния мач Левски - Владислав, завършил 0:0.

Мачът е игран без допълнително време поради настъпилата тъмнина. Владислав (Варна) отказва да играе на следващия ден отново в София и настоява преиграването да е във Варна. БНСФ определя нова дата за преиграване отново в София. Впоследствие дава възможност мачът да се преиграе във Варна, но само ако Владислав (Варна) и Северобългарската спортна федерация покрият разходите за това. В крайна сметка не се постига окончателно споразумение и втората полуфинална среща не е проведена.

Преди 20 години, варненския клуб по футзал МАГ( сега ФК Черно море) става първият шампион на България по футзал и първи български участник в Шампионската лига на УЕФА, като успява да се класира за основния кръг.

Варненци обичат футбола и живеят с него

При засилен интерес протече пролетния турнир “Феърплей за младежите с европейски отборен дух”, който се проведе на територията на район Младост.

Честта да открие надпреварата имаше Емил Радев, кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ-СДС заедно с Христо Христов, кмет на район Младост и зам.председател на градската структура на ГЕРБ-Варна.

Участниците бяха над 100, а двубоите много интригуващи.

Шампион стана отбора на МФК Монтана, а вицешампион Младост 2019г.

Аз имах честта да наградя призьорите заедно с Христо Христов и Кристиан Ганчев, като им пожелахме здраве, кураж и много футболни успехи.

Засвидетелствахме загрижеността и каузата ни насочена към спорта.

Бъдете здрави!

 

 

 

 

 

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини