Костадин Костадинов и Цончо Ганев готови да се коалират с ПП-ДБ и "Величие"?

Избрано 23.06.2024 14:01 Снимка: ДНЕС+

Костадин Костадинов и Цончо Ганев готови да се коалират с ПП-ДБ и "Величие"?

ГЕРБ и ДПС имат 115 депутати, а всички останали - 125, казва Костадинов. "Възраждане"  искали мандата, "за да направим правителсво без Пеевски и Борисов"

В парламента има 240 депутати. От тях 115 имат ГЕРБ-ДПС, 125 имат всички останали. Математическата логика показва, че е напълно възможно да се състави парламентарно мнозинство и правителство, които да оставят най-голямата заплаха за националната ни сигурност, ДПС, както и тяхната патерица ГЕРБ, в опозиция. Разбира се друг е въпросът дали политическата логика би позволила осъществяването на подобен вариант.

При неизпълнение на първия и втория мандат, от ИТН заявиха, че ще предложат експертен кабинет. Все повече са съмненията към тях, че под експертен кабинет разбират правителство с 10 експерти на ДПС и 8 експерти на ГЕРБ. Ето защо ако Радев даде третия мандат на ИТН, и ако се създаде такова правителство, на практика президентът ще е човекът, подарил властта на ГЕРБ-ДПС. Ето защо "Възраждане" иска третия мандат и заявява, че ще води разговори за съставяне на правителство без ГЕРБ-ДПС.

Българската политическа система е в състояние на пълен колапс, и причината за това е тежката доминация на Борисов и Пеевски над българската държавна система от 2009 г. насам. От друга страна обаче всяка криза е и възможност. С предложението на Възраждане ние извършваме своеобразен стрес-тест на партиите и президента. Нали всички партии в парламента са (поне на думи) категорични, че не искат ГЕРБ-ДПС на власт? Нали и Радев (поне на думи) иска същото? Е, мандат на "Възраждане" е единственият, макар и много трудно постижим вариант това да се случи.

Още по темата

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599