Конспирацията "Хайнрих ХІІІ"

Избрано 18.12.2022 18:53 Снимка: ДНЕС+

Конспирацията "Хайнрих ХІІІ"

Юридически Германската империя все още съществува

Новината от 7 декември, че крайнодясна групировка е планирала да свали германското правителство чрез преврат, изненада света. Заговорниците, 25-има от които бяха арестувани по време на операция на федералните служби, са обвинени, че са част от екстремистка терористична организация, която поддържа убеждения, основани на теории на конспирацията. Нейните членове включват действащ офицер от специалните части и ексцентричен аристократ, който притежава и все още използва историческа кралска титла.

Групата е основана не по-късно от ноември 2021 г. и е била в процес на планиране на въоръжено въстание, за да установи собствено правителство, казаха германските прокурори. Освен това заговорниците са тясно свързани с екстремисткото движение Reichsburger - буквално означаващо "Граждани на Райха", което отхвърля легитимността на германската държава.

Според Федералната прокуратура "райхсбюргерите" са искали да съборят държавния ред в Германия и да го заменят със свой собствен. "Членовете на сдружението са наясно, че този проект може да бъде реализиран само чрез използване на военни средства и насилие срещу представители на държавата - се казва в изявлението по този повод. - Това включва и извършването на убийства."/24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648