Кои евродепутати ще въстават срещу Борисов – роднински партии на БСП и ДПС, ирландската Манолова

Избрано 15.10.2020 08:00 Снимка: ДНЕС+

Кои евродепутати ще въстават срещу Борисов – роднински партии на БСП и ДПС, ирландската Манолова

Четирима евродепутати от четири чужди държави пристигат в България за поредното „Велико народно въстание“ в петък. Поредната „отровна“ приумица на Бабикян, Минеков и Хаджигенов е да издигнат роднини от чужбина на БСП (Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент) и ДПС (Група на либералите, „Обнови Европа“) като новото знаме на организаторите на акциите срещу властта.

Дори са намерили своята нова Мая Манолова в лицето на също толкова креслива и компетентна по всички теми социалистка, но от Ирландия.

След фиаското в Брюксел, което бе оплюто дори на площада от самите протестиращи, новата тактика е четирима чужденци да громят родната власт. Това са ирландката Клер Дейли (Европейска обединена левица), румънката Рамона Стругариу (Обнови Европа, либерали), хърватинът Иван Синчич (не е член на политическо семейство) и Пол Танг (Социалисти и демократи).

Преди да ахнем пред тези чуждестранни съвременни освободители на България, нека запознаем българските граждани с имиджа на четиримата депутати в собствените им държави и сред колегите им в Европа, за да добие всеки представа какви хора ще са лицето на „народното въстание“.

1.     Клеър Дейли или ирландската Мая Манолова е депутат от група на крайната левица в Европейския парламент. Освен, че стана известна с критиките си към България в комисията LIBE, Дейли се оказа свързана с т.нар. Холандско селище в Поморие.

Защо е толкова ядосана на българския прокурор Иван Гешев и на българското правителство? Защото има личен интерес да не плаща такси за имоти на родното ни Черноморие.

Още преди година Дейли атакува Гешев заради това, че не е застанал на страната на ирландските граждани по имотен казус, вместо да защитава законите в собствената си държава. Тогава тя твърди, че хора от нейния избирателен район са си купили имоти в „Сънсет ризорт“, но били изнудвани да плащат такси. Дейли обаче удобно е премълчала и тогава, и сега, че не хора от нейния избирателен район, а самата тя има общо с комплекса.

Клеър Дейли не за първи път отказва да плаща данъци и такси – и в Ирландия, и в чужбина.  Тя  е изгонена от Лейбъристката партия в Ирландия заради яростната си подкрепа на радикални действия и през 2003 година дори влиза в затвора. Осъдена е на месец лишаване от свобода заради кампания срещу несправедлива според нея и съратниците ѝ такса смет и отказа им да я плащат.

Профилът на Дейли в родната ѝ страна и сред европейските ѝ колеги е на радикален в позициите си политик, краен популист. Това се доказва от винаги крайните ѝ позиция по международни въпроси.  Именно заради това депутатката е спечелила много критици в страната си и в чужбина.

През септември 2020 г. Дейли се противопоставя дори на изискване на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен към Дъблин като заявява без свян, че страната ѝ няма нужда да бъде поучавана от „господарите“ ЕК и дори прави внушение за слугинаж на ирландските властници към европейските институции.

Звучи ли ви познато?

През юни тази година след убийството в САЩ на чернокожия Джордж Флойд Клеър Дейли прави публичен призив посланикът на САЩ да бъде изгонен от Ирландия. Подобен ход е изключително крайна мярка, която автоматично би довела до експулсиране и на ирландския посланик във Вашингтон. По протокол това е не само прекратяване на дипломатическите връзки с друго правителство, но и една от последните крачки преди скъсване на междудържавни отношения. Меко казано скандално поведение на политик и изключително популистки ход, без оглед на държавния интерес.

Ирландската Мая Манолова е известна с гафовете си – наричана е „пионка на Путин“ в медийни репортажи

Антиимпериалистическите ѝ убеждения - същите като на близкия ѝ съратник, евродепутат и симпатизиращ на палестинската кауза Мик Уолъс - понякога я вкарват в конфузни ситуации. Такъв е случаят със сириеца Фарес Шехаби, когото тя покани в Ирландия през 2018 г. след визита в контролирани от Дамаск територии. В писмото си с молба властите да му издадат виза тя пише, че той е "бизнесмен и сунитски мюсюлманин, вярващ в светските ценности, който ще разкаже за случващото се в Сирия". Година и половина по- късно той бе критикуван от "Репортери без граници" за "кампания на сексистка омраза срещу сирийската журналистка Мерна ал Хасан".

И като евродепутат Клеър Дейли е критикувана в родината си за два случая с назначения в екипа ѝ. Единият от тях е свързан с бившия ѝ съпруг Майкъл Мърфи, който според "Сънди таймс" тя е назначила сред помощниците си. Това е скандално, защото правилата на институцията забраняват назначаване на членове на семейството. Вторият случай е с Фион Уолъс, син на Мик Уолъс, когото Дейли включи сред платените си асистенти, базирани в Брюксел. Т.е. ирландката критикува безсрамниците в европейските институции, но няма против да източва бюджета на парламента.

Как става депутат?

Дейли не е сред политиците, които се радват на одобрение или възхищение в родната си страна. Нещо повече -  когато се пробва за първи път за депутат в парламента през 1997 г., за нея гласуват 7.2%. На частични избори година по-късно тя събира 8.2%, а през 2002 г. с 12.5% за малко не става депутат. В парламента в Дъблин попада през 2011 г. с 15.2%, а евродепутат стана през май 2019 г. с близо 11%. Отнема ѝ 12 години да събере нужния минимум подкрепа. Сега разбирате ли защо е ядосана на целия свят?

Как нарича пресата политици като Клеър Дейли – „политически ваксаджии“, „безсрамни използвачи“ или „претендиращи да са истинските защитници на народа“.

Клеър Дейли (от семейството на БСП в ЕП) и румънката Рамона Стругариу (от семейството на ДПС в ЕП) са активирани като отровен дует срещу Иван Гешев още през декември 2019 година по време на изслушването му в Европейския парламент. Въпросите на двете яростни дами са записани внимателно и разпространени от сайта „Бивол“. На 6-ти октомври тази година синът на бащата на фалшивите новини Арман Бабикян - Аго заявява пред протестиращите, че ирландката и румънката ще получат българско гражданство (не е ясно от кого), защото са повече българи от родните ни евродепутати.

2. Съпаратийката на ДПС от либералната група „Обнови Европа“ румънката Рамона Стругариу показа, че е изключително запозната с говореното на опозиционните партии в България срещу правителството като в свои изказвания изброи редица недоказани „престъпления“ на властимащи у нас, включително сагата с Апартаментгейт.

Интересно дали намесата ѝ във вътрешните работи на България извън рамките на дебатите на евродепутатите в Брюксел са одобрени от правителството в Румъния, което в последните няколко години се смени 6 или 7 пъти. Още повече, че надделява мнението, че т.нар. „румънски модел“ явно се оказва неуспешен.

Това, което се вижда от публичния профил на румънката в Инстаграм е, че обича предимно да се снима и да си прави селфита в пленарна зала или в спалнята си. Нещо като българската Нона Йотова.

3. Хърватинът Иван Синчич, кандидат-президент на 25, опозиционер:

Синчич е опозиционер с характеристика на постоянен протестър в собствената си държава. Освен, че самият той се представя във Фейсбук със снимка, качен на бус с мегафон и счупени дини, поведението му крещи, че му е дадена ролята на млад революционер. Той влиза на политическата сцена в Хърватия през 2014 година като 25-годишен кандидат-президент. Чрез участието си в българските протести младият политик критикува управлението в Хърватия.

Какво пише във Фейсбука си младежа след среща с български протестиращи в Брюксел: „Протестиращи от България дойдоха при мен, за да разкажат за големия мащаб на корупцията в България пред Европейския парламент. Помолете институциите на Европейския съюз за помощ, тъй като техните високопоставени политици са затънали в корупция, казват те.

Точно както в Хърватия. Те се оплакват от лошия стандарт и напускането на младите хора, демократично бедствие.

Явно се чувстват безполезни в България. Както у нас, техните sarajevo и sdp са завладели всички краища на системата и крадат.  Говорих с тях на входа на Европейския парламент. Казват, че е по-лошо, отколкото у нас. Невъзможно.“

Нереализирал амбициите си на политик в Хърватия, Иван ще дойде в петък да протестира срещу българското правителство.

4. Пол Танг – социалист

Четвъртият евродепутат – народен въстаник  е холандецът Пол Танг, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (семейството на БСП в ЕП). Нещо повече - Пол Танг е в България този петък по покана на младата евродепутатка от БСП Цветелина Пенкова. Обявен е пред медиите като основен гост на конференция в УНСС, организирана от нея.

Пенкова бързо смени политическата си вяра и се вля в редиците на БСП, когато ѝ обещаха избираемо място в евролистите на червените. Тя предизвика голямо възмущение от страна на колегите си от „Милениум Клуб България“, когато напусна ръководството на организацията на българите, живеещи в чужбина непосредствено преди изборите. Преди това младата амбиция е приставала и на Слави Трифонов през 2018 година, когато се явява на телевизионен кастинг, за да стане част от политическия му проект.

Също като колежката си ирландката Клеър Дейли Пенкова се прочу  в разследване на Антикорупционния фронт с факта, че заедно с колегите си от БСП Иво Христов и Елена Йончева точили евросредства през финансиране на заплати и офиси за полагащите им се сътрудници в ЕП. Тримата са назначили социалисти, работили на „Позитано“ със знанието на Корнелия Нинова.

Болезнено амбициозната красавица от БСП явно продължава да връща услугата на Корнелия Нинова като е запленила холандски социалист и ще го доведе в България, за да протестира в петък срещу Бойко Борисов. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.82822
GBP GBP 1 2.16813
RON RON 10 4.01402
TRY TRY 10 1.99697
USD USD 1 1.67194