Към Англия вече само с 200 цигари и 4 литра ракия заради Брекзит

Избрано 05.01.2021 09:09 Снимка: ДНЕС+

Към Англия вече само с 200 цигари и 4 литра ракия заради Брекзит

Може да внасяте стоки за 390 паунда, всичко над тази сума се обмитява

След 47 г. членство в ЕС Великобритания стана първата страна, която напусна съюза. И макар в последния час да бе договорено търговско споразумение между Лондон и Брюксел, което избягва начисляването на мита и хаос по границите, вече започнаха да действат редица ограничения, произтичащи от Брекзит, и да се появяват трудности.

Британското правителство съобщи, че от януари влизащите в страната европейски граждани ще трябва да спазват правила, отнасящи се за всички останали чужденци, тъй като тя спира да признава европейското право за свободно движение. Пътувайки за Острова, те ще имат право да носят стоки за лична употреба на стойност до 390 паунда, или 845 лева, а ако са с личен самолет или лодка – до 270 паунда. Ако пътуват с по-скъпи нови неща, ще е необходимо да ги декларират и да платят мито и ДДС върху цялата им цена, не само върху разликата над този праг.

Специално внимание се обръща на количеството цигари и алкохол, които могат да се носят в багажа, като те са значително по-малки от разрешените акцизни стоки за лична употреба в ЕС. Затова пътуващите към Обединеното кралство трябва да знаят, че могат да внесат само 200, а не 800 цигари, както бе до януари, и 4 лира спиртни напитки вместо разрешените 10 в европейските държави. Въведените от Лондон ограничения не са изненадващи, тъй като британските власти от години се опитват да се справят с незаконния внос на тютюневи изделия и високоградусен алкохол. На Острова те са значително по-скъпи и съществува вторичен незаконен пазар, като най-активни в него са източноевропейците. Българите не правят изключение, дори има специални групи в социалните мрежи, които са предназначени точно за продажба на цигари и ракия. През последните дни обаче обявите в тях намаляват и цените растат.

Сънародници се оплакаха, че още на 2 януари е имало засилени проверки на летище Хийтроу и тези от тях, които са носели по-големи количества цигари от разрешеното, са били задържани за щателна проверка. Предложено им е да ги декларират и да платят данъци и такси или да им ги конфискуват. Предупредени са, че при повторно нарушение ги очаква и сериозна глоба.

Привидното спокойствие от първите часове на Брекзит по английските пристанища също започва да изчезва. Британският министър на транспорта Грант Шапс съобщи, че през уикенда са създадени 20 нови гранични пункта в графство Кент. Целта им е да поемат очаквания по-голям трафик през делничните дни през тунела и фериботните линии, свързващи Острова с Европа. Започна строителството и на нов митнически парк за над 1200 камиона с над 4-метрови огради, което разгневи жителите на Дувър. Те се страхуват, че баталните сцени от километрични опашки от тирове около Коледа, на които станаха свидетели при затваряне на границата заради коронавируса, ще се превърнат в ежедневие в района. Причината е, че шофьорите трябва да представят редица нови документи и отрицателен тест за коронавирус при пътуване към ЕС, които трябва да бъдат проверени от британските гранични власти.

Много от транспортните фирми са решили да не работят през първата седмица на годината, включително и българските, които извършват редовни куриерски услуги между нашата страна и Англия. Причината е, че не искат да рискуват камионите им да останат блокирани с дни по границите.

“Ние просто не знаем каква ще бъде ситуацията и се опасяваме да не бъдем засегнати от задръствания в Кент. Още по време на преговорите за Брекзит казахме на правителството, че ако въведе трансграничните документи, които не сме виждали от 1991 г., ще се стигне до големи закъснения, но предупреждението ни бе игнорирано”, казва пред “Мирър” Майк Понсънби, собственик на голяма английска транспортна фирма, основана от дядо му. Затова компанията е отказала да извърши две доставки на хладилна техника до Париж тази седмица, което ще ѝ струва четирицифрена сума.

Британското правителство призовава пътуващите от и към Великобритания да се запознаят с новите изисквания. На сайта му вече има информация и на български език за необходимите документи за транспорт на стоки и британски визи за работа и обучение.

ЕС отстъпи рибата треска на британците

Най големите проблеми пред Брекзит бяха границите с Ирландия и уловът на рибата треска. Рибата от вида gadus morhea e важна част от индустриалното хранене. Тя е основният ингредиент във всякакви форми на полуготови морски храни - замразени пръчици, т. нар. ролца от раци, фриокаделк и всякакви други полуготови храни. Тя вирее в умерените води на Атлантика, тоест сравнително близо до британските острови, и понеже от треска се прави т. нар. фишендчипс - пържени рибни филета с пържени картофи - ястие, припознато за британска национална храна, идеолозите на Брекзит превърнаха улова на треска в проблем, по-важен от границите на Ирландия. На свободното движение от и към Ейре се дължи мирът с Ирландската републиканска армия след десетилетия терор.

Въпросните води, в които става риболовът на треска, са прилежащи колкото на Великобритания, толкова и на Европейския съюз, но въпреки това европейските рибари ще трябва да намалят с 25% квотите си за улов в следващите 5 години. Макар това да е малка част от икономиката от двете страни на Ламанша, въпросът има голяма политическа тежест през целия 47-годишен период на европейско членство на Великобритания. Затова се превърна в основен спор по време на преговоритеза търговско споразумение, дори на няколко пъти ги стопираше основно заради Франция и Испания.

Според постигнатата договореност само 25% от квотата на европейските рибари в британски води ще бъдат прехвърлени на рибарската флотилия на Обединеното кралство през следващите 5 г. Това се смята за компромисен вариант, за да могат рибарите от ЕС да свикнат с новите правила. През първата година те трябва да свият улова си с 15% и с по 2,5 на сто през следващите четири. Така до 2026 г. се очаква британските рибари да имат достъп до допълнителни количества, равняващи се на 145 млн. паунда на година. За сравнение през 2019 г. те са уловили 502 тона риба в британски води за 850 млн. паунда.

Документът описва и как всеки вид риба ще се поделя между Обединеното кралство и ЕС през преходния 5-годишен период. Квотите на британските рибари ще се увеличат за 57 от общо 90 вида риби, но тези за някои популярни видове като треска например ще се запазят. По този начин се успокояват страховете на Париж, че френските рибари ще изгубят голяма част от поминъка си. Те ловят над 90% от треската в британски води. След 2026 г. ще се провеждат ежегодни преговори за количествата, на които европейските рибари ще могат да разчитат.

Не се очаква да се стигне до недостиг в България, тъй като страната ни разчита основно на Турция и Гърция за внос на охладена риба. При замразената, включително трескови риби като хек или мерлуза, най-големи количества пристигат от Аржентина и Китай, а при консервираната – от Литва.

Какво и колко може да се внася

  • 42 литра бира
  • 18 литра вино
  • 4 литра алкохол с градус над 22%
  • 9 литра подсилени вина с над 22% алкохол
  • 200 цигари
  • 100 пурети
  • 50 пури
  • 250 грама тютюн
  • 200 пълнителя за електронни цигари

Всяка от категориите може да се комбинира с друга, но при наполовина от разрешеното количество. На децата под 17 г. не се полагат никакви цигари и алкохол и квотата не може да се отстъпва на друг човек./24 часа

CHF CHF 1 1.77335
GBP GBP 1 2.27343
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24625
USD USD 1 1.61027