Кабинетът не иска да се отказваме веднага от руския нефт

Избрано 27.09.2023 18:16 Снимка: ДНЕС+

Кабинетът не иска да се отказваме веднага от руския нефт

Предвиденият от приетото вече на първо четене отказ от използването на руски петрол ще доведе до трусове на пазара и повишаване на цените. Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов. Коментарът си той направи преди началото на заседанието на ресорната икономическа комисия, която предстои да гласува законопроекта на второ четене.

В сега приетия вариант на текста е предвидено отказването от руския нефт да се случи в рамките на 30 дни от обнародването на закона, докато правителството предлага този срок да се удължи на 1 година, т.е. да се използва руски нефт до 1 октомври 2024 година.

"Реалистичният срок, който може да бъде постигнат, смятаме, че е 12 месеца. Дали сме и конкретните аргументи в доклад, който вече е изготвен. (...) Рисковете са големи, особено за 30-дневния срок, както е заложено в момента, не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но определено цените ще се повишат значително и ще има условия за спекула, дори може да говорим за дефицит на горива", заяви министър Богданов.

Търси се максимална диверсификация на доставките, като има варианти за доставки както от Черноморския регион, така и от други страни, увери той. Към момента България получава по 1 танкер нефт на всеки 6 дни.

Припомняме, че през юли депутатът от ГЕРБ Делян Добрев предложи България да се откаже от дерогацията за внасяне на руски петрол. Тогава предложението не получи голяма подкрепа. Кабинетът обсъди възможните последици от отказа от дерогацията.

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811