Измисля ли си новини Канна Рачева

Избрано 31.07.2020 08:08 Снимка: ДНЕС+

Измисля ли си новини Канна Рачева

Значителни обеми извънредни предавания и включвания за протестите видя СЕМ в програмата на големите телевизии

Измисля ли си новини Канна Рачева, или при живото предаване всичко е позволено и нормално? Второ денонощие това е най-горещият въпрос, обсъждан от журналисти и обикновени зрители във фейсбук.

Дебатът е там, тъй като именно в профила си в социалната мрежа журналистката коментира кратко включването от протеста пред Съдебната палата в София в сряда вечер, 29 юли. Направи го малко след централните новини по Би Ти Ви.

Включват Канна Рачева на живо. Тя обаче не разбира и се чува как казва: Аз за протести в чужбина не знам, ще си измисля. После постоява безмълвно в кадър, докато ѝ говорят в слушалката.

Включването ѝ завършва с думите: “Доста хора са се събрали на протести и в основните градове на Централна и Западна Европа”.

Сайтовете веднага описаха грешката ѝ като голям гаф, а Рачева малко след това коментира във фейсбук: По време на жива връзка често не знаем как да си завършим изреченията, чакаме информация до последно. И тази вечер, докато се уточнявах с продуцента, не знаех никакви подробности за протестите в Централна и Западна Европа и нямах идея какъв ще е финалът на моята жива връзка. Това са нормални, всекидневни ситуации в нашата работа.

Разбирам как може да са прозвучали думите ми, но вярвам, че не се налага да обяснявам дали “си измислям” информация, или не…

Гледайте “Би Ти Ви Новините”, за да прецените сами, а не на базата на чужди интерпретации.”

От Би Ти Ви застанаха категорично зад журналистката си и обявиха пред “24 часа”, че медията “изцяло подкрепя новинарския си екип във всекидневните му усилия да предоставя най-професионалното и обективно отразяване на новините”.

Какво чува Канна Рачева в ухото си?

През деня излиза информация за протести в чужбина, за които журналистката научава. Вечерта, минути преди живото включване, ѝ се обажда продуцентът на новините и ѝ казва да съобщи и за тези протести. Тя се опитва да му каже, че не знае дали при тях има някакво развитие, но той вече е затворил телефона. И тя казва репликата по негов адрес, без да знае, че вече е в ефир. Това разказват колеги от Би Ти Ви, станали свидетели на случката.

Гафът обаче е голям, тъй като зад тези думи зрителите чуват друго - че някой измисля новини. Внушението се подклажда от общественото мнение напоследък, че Би Ти Ви е по-скоро телевизията на протеста, че се опитва да покаже как по улиците има повече хора, отколкото са в действителност. Същевременно медии, които Би Ти Ви съди в момента, упорито я наричат “Божков тв”.

Озадачаващ детайл е, че историята с Канна Рачева не бе споделена с читателите от сайтове като “Дневник” и “Клуб Z”.

Затова и вълната от коментари във фейсбук не е еднозначна. Силите са разделени наполовина - едните защитават журналистката и обясняват колко са трудни и напрегнати живите връзки по телевизията, другите са абсолютно убедени, че тя си измисля.

Към критиките се включиха и фолк певицата Преслава, Кеворк Кеворкян и Николай Бареков.

“Не вярвам да си измисля. Национален ефир е все пак. Хайде стига, бе”, написа Преслава в социалните мрежи.

Рачева отразява протестите от първия им ден, като големият ѝ журналистически опит си личи, тъй като винаги успява да е там, където нещо се случва - дали в триъгълника на властта, дали на обичаните от протестиращите места, или в съседните улички.

В опит да я оневини за лапсуса един от постовете във фейсбук призовава: “Кажете ми кога през последните 20 и кусур години тя ви е съобщила фалшива новина и ви е заблудила”.

Как големите телевизии отразяват протеста?

Само преди седмица Съветът за електронни медии публикува данни от наблюдението си върху радио- и телевизионните програми от 10 до 17 юли - първата седмица на протестите. Мониторингът е основно върху БНТ и БНР, но за да бъде спазена методиката му, са наблюдавани Би Ти Ви, Нова тв и Дарик радио.

Наблюдението констатира, че темата за гражданските протести е водеща и централна за всички радио- и телевизионни програми в периода, като за някои предавания тя е доминираща. Отразяването става с репортажи от мястото на събитията и автентична атмосфера от случващото се на площадите и улиците на българските градове. Както обществените, така и търговските доставчици разпространяват значителни обеми извънредни предавания и включвания, директно излъчват изявления и обръщения на представители на държавната власт.

Мониторингът отчита като положителна тенденция усилията на журналистическите екипи да фокусират вниманието на аудиторията върху призивите за ненасилие, толерантност, единство, мирно изразяване на гражданските позиции и цивилизовано отстояване на критични възгледи в условия на изострящо се политическо противопоставяне, са сред изводите в доклада на СЕМ.

Според него в началото и края на “Би Ти Ви Новините” в наблюдавания период се излъчват преки включвания от протестите в София. В съдържанието са включени и репортажи от протестните действия на гражданите във Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград, Хасково, Русе и др., както и в чужбина - в Лондон и Брюксел.

Новините проследяват динамиката на протестните действия - шествия по улиците на София със скандирания с искания за оставки, събирането на гражданите пред Народното събрание, Съдебната палата и на Орлов мост. В някои от емисиите са излъчени директни репортажи и от събитията в Росенец, където симпатизанти и членове на “Демократична България” организират масово ходене на плаж в близост до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Репортерите винаги съобщават за призивите за ненасилие и спазване на обществения ред, които идват както от органите на реда, така и от протестиращи граждани. Търсят се положителни акценти в напрегната ситуация на политическо противоборство - примери на сътрудничество между полиция и граждани срещу проявите на агресия и провокация, отбелязва докладът.

Следва изброяване по дни, часове и минути на отразяването на темата за протестите, в което са включени и позициите и гледните точки на различни институции, политици и граждани.

За 10 юли например част от доклада изглежда така:

“Извънредна емисия (20,02 - 22,33 ч)

- от 20,23 ч до 20,30 ч - премиерът при протестиращите - изказване на премиера Бойко Борисов пред симпатизантите на ГЕРБ пред Министерския съвет (поздрав към всички за приемането на страната в чакалнята на еврозоната и позиция да няма разделение между хората, да са за единство и че в този ден и управляващи, и опозиция е трябвало да бъдат заедно).

- от 20,30 до 20,43 ч - на живо протести в триъгълника на властта

...

В 20,55 ч - пряко включване от площада при президентството с разказ за емоционалното протичане на събитията от деня.

В 20,56 ч - на живо от кръстовището при Софийския университет, протестиращите се отправят към Орлов мост. Репортерите на Би Ти Ви са сред протестиращите и разказват какво се случва от мястото на събитията.

...

В 21,45 ч, в 22,17 ч - излъчено е обръщението на президента Румен Радев пред протестиращите.

В 21,46 ч, в 22,19 ч - излъчено е обръщението на премиера Бойко Борисов пред протестиращите.”

Също толкова наситено е новинарското съдържание в централните емисии на Нова тв

Наблюдението на СЕМ отчита, че събитията в конкретния период са разработени с преки включвания в началото и в края на всяка емисия, както и с предварително подготвени репортажи и извънредни предавания. Медията излъчва и извънредни емисии новини за гражданското недоволство.

Докладът отбелязва, че на 10 юли 2020 г. в социалните мрежи е разпространено видео, от което се вижда вербална агресия към екипа на Нова тв, който отразява блокирането на Орлов мост в София. “Въпреки проявеното към тях отношение журналистическият екип запазва самообладание и професионално продължава да отразява протеста”, пишат експертите, изготвили мониторинга.

За да стане ясна динамиката на живото предаване по време на новините, публикуваме част от съдържанието, излъчвано по минути на 10 юли и засичано от СЕМ.

“Извънредно Протестът: ден втори - новини с Ани Салич и Николай Дойнов

-20,34 - Благой Цицелков на живо. Протести и политически скандали. ГЕРБ и БСП се сблъскват на жълтите павета.

-20,39 - Наталия Герджикова на живо: Напрежение на жълтите павета

-20,41 - Благой Цицелков на живо от бул. “Дондуков”

-20,43 - Ивомира Пехливанова на живо. Протести на жълтите павета

-20,45 - Наталия Герджикова на живо. Протести на жълтите павета

-20,46 - Благой Цицелков на живо. Протести на жълтите павета

-20,50 - Наталия Герджикова на живо. Протести на жълтите павета

-20,53 - Реч на президента Радев пред президентството

-20,57 - Реакция на премиера Борисов

-21,00 - Благой Цицелков на живо към Орлов мост

-21,03 - Наталия Герджикова на живо пред НС

-21.07 - Ивомира Пехливанова на живо около паметника на Левски.”

Живото включване на репортерите на Нова тв в новините продължава през няколко минути чак до 22,49 ч. Тогава Стоян Нешев отново е на живо пред Министерския съвет и показва сблъсъците между протестиращи и полиция. 4 минути по-късно извънредната емисия, започнала в 20,34 ч, приключва./24 часа

CHF CHF 1 1.77787
GBP GBP 1 2.25591
RON RON 10 3.97341
TRY TRY 10 2.01855
USD USD 1 1.64411