Избирателното правосъдие е точно толкова порочно, колкото и липсата на правосъдие

Избрано 27.07.2023 09:28 Снимка: ДНЕС+

Избирателното правосъдие е точно толкова порочно, колкото и липсата на правосъдие

Коментар на Соня Колтуклиева
 
Днес стана официално известно, че петима прокурори от Апелативна прокуратура - София, са “отвели”(отстранили) Стефан Христов като наблюдаващ по делото, известно като Барселонагейт.
Смятам решението за напълно обосновано!
Доказателства за това се съдържат в моето интервю с прокурор Стефан Христов и документите, които съм приложила в публикация на 5GmediA от 13 юни 2023 година.
 
На 30 ноември 2022 година наблюдаващият прокурор Стефан Христов изпраща доклад до тогавашния заместник-главен прокурор и дясна ръка на Иван Гешев Красимира Филипова, преназначен за представяне пред комисията LIBE към Европейския съюз - в него изобщо не става дума за “пране на пари”, нито пък е споменато името на Бойко Борисов.
 
На 15 май Иван Гешев демонстративно скъса оставката си на пресконференция в Съдебната палата и се закани на “лицето Бойко Методиев Борисов”. Прокурор Стефан Христов изведнъж необичайно се разбърза. Иван Гешев публично го нарече свой приятел и обясни, че е разговарял с него по делото за “къщата в Барселона”. По закон главният прокурор няма право да разпитва за подробности по текущи дела.
Това, че Стефан Христов е водил следствено-процесуални действия с 5-ма служители на СГП в почивни дни без заповед на градския прокурор на София, не е хвалба за работлив магистрат, а грубо погазване на трудовия кодекс и на закона, заради което напълно основателно му беше образувана “дисциплинарка”.
Газил е през просото с високомерната самонадеяност на служител с протекции от кабинета на Главния.
 
На 30 май вечерта Стефан Христов предложи на Иван Гешев да поиска от Росен Желязков сваляне на имунитета на Бойко Борисов. Доказах с документи, че той не е имал право да стори това, защото е бил командирован от ВСС в НИП. Заповедите и правилата в правосъдната система са предписани, за да се спазват от всички, инак правораздаването се обръща в своеволие и беззаконие.
 
Кариерното развитие на Стефан Христов е показателно - той е изстрелян от Попово в София, защото е направил услуга на тогавашния президент Георги Първанов за незаконен лов. Стефан Христов отказва да образува досъдебно производство срещу кмета на Варна Иван Портних, обаче по същия повод прокурори от Апелативна прокуратура във Варна са започнали разследване за “престъпление по служба”.
Според мен, трябва да бъде разгледана и работата на прокурор Магдалена Николова от СГП, която е прекратила много старо дело срещу Делян Добрев, а после го възстанови без нови доказателства, за да бъде ударен най-яркия депутат от ГЕРБ.
 
Следва да бъде проверен и прокурора предложил на Иван Гешев да поиска от Росен Желязков сваляне на имунитета на Кирил Петков през май 2023 година за декларацията за канадското гражданство от май 2021 година, след като има два отказа на прокурори за образуване на досъдебно производство.
Избирателното правосъдие е точно толкова порочно, колкото и липсата на правосъдие.
 
 
П.П. Поисках от пресцентъра на СГП снимка на прокурор Стефан Христов, не ми изпратиха.
CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482