Христо Проданов: „Лукойл“ е един от най-големите работодатели у нас, има опасност да го затворим

Избрано 07.12.2022 16:39 Снимка: ДНЕС+

Христо Проданов: „Лукойл“ е един от най-големите работодатели у нас, има опасност да го затворим

За инфлацията и доходите на българските граждани, за дерогацията на ЕС за България по отношение на вноса на руски петрол, за червените линии с ПП и за новото ляво обединение Tribune.bg разговаря с народния представител от БСП Христо Проданов.

Г-н Проданов, Tribune.bg стана свидетел как днес лидерът на ПП Кирил Петков се спря пред стаята на БСП, огледа кой е вътре и се ръкува с Ваш колега, опитват ли се от партията да излязат от изолация в този смисъл, не са ли малко истерични последните дни представителите на "Промяната"?

Истината е следната - ние и в миналото Народно събрание вкарахме такова изменение в Изборния кодекс/ИК/, което да даде възможност да се използва и хартиената бюлетина, тогава ПП нямаха нищо против, а предложението не мина заради отсъствие от зала на г-н Крум Зарков. Ние не можем да си обясним тяхното поведение, че това може да бъде червена линия в отношенията ни. Другото, което е много важно, да се осъзнае от колегите, че ИК не е политика. То е норма, която определя, как българските граждани ще изразят политическите си предпочитания на избори. Докато теми като оръжията за Украйна, закупуване на самолети са вече тип политика. Тези мнозинства, в които се опитваха да ни набутат от ПП с ГЕРБ и ДПС, всъщност те по политически въпроси влизаха с тях в плаващи мнозинства.

Обявихте, че сте внесли 12 законопроекта за доходите на българските граждани, ще получите ли подкрепа, ако паднат тези червени линии от страна на бившите ви партньори в управлението?

Тези предложения са полезни не за БСП, а за българските граждани. Две от нещата дори минаха на социална комисия -  за 300 лв. еднократна помощ за учениците, както и минимална заплата от 850лв. Не е логично при тази инфлация и увеличение на цените със същите доходи да посрещнем поскъпването - кашкавалът, например, към януари 2022г. е струвал 15 лв., а година по-късно е 30лв. Вижте, относно нашите искания, те не струват много на бюджета. Тези искания бяха подкрепени в Социалната парламентарна комисия от всички партии, за което им благодарим. Така че, това, което предлагаме е в интерес на българските граждани и особено на тези от тях, които са най-уязвими и са в изключително затруднено положение. Опитваме се да им помогнем.

Във връзка с инфлацията, която ви безпокои, ваши колеги искат свикване на Консултативен съвет за национална сигурност заради опита на някои партии да дописват дадената ни дерогация от ЕС за руския петрол, а именно да се въведе забрана за износа на петролни продукти, въпреки че те по тълкуване на Брюксел са български?

Нашата позиция е, че Лукойл е един от най-големите работодатели у нас. Надяваме се да стане и такъв данъкоплатец. Ситуацията е следната - около от 60% от производството на рафинерията се базира на точно тези смазочни материали и греси, т.е. ако тази част от бизнеса им бъде затворена, те няма да имат никакво основание да работят в България. Това означава, че има голяма опасност да затворим това предприятие, което храни целия Бургаски регион. В исторически план последните 30 години ние под диктата на нашите евроатлантически партньори постоянно се подлъгваме и вземаме глупави решения, които лишават страната от предприятия с висока добавена стойност. Това, което в момента се случва, ако се осъществи, ще е същото престъпление срещу интересите на българската държава.

Ако затворим Лукойл дизелът ще поскъпне двойно, казват експерти, което означава още по-висока инфлация?

Безспорно ще има увеличение на дизел, бензин, керосин и т.н., но най-важното тук е, че затваряме едно стуктуроопределящо предприятие, което е най-голямата опасност и би било най-голямото престъпление в случая. Тава са нашите аргументи да сме против това нещо. 

Да не си дописваме ние дерогацията, дадена ни от ЕС!

Естествено, така е. Хората от района на Бургас да има къде да работят, защото това са над 3000 заети, това са над 3000 семейства. 

А и съпътстващи бизнеси!

Разбира се и съпътстващите бизнеси. Всичко това, ако бъде затворено, това ще е най-голямата трагедия.

Казвате, че БСП двойно увеличава подкрепата си, как ще повлияе на тази тенденция новото обединение в ляво?

Ние в годините назад много пъти сме ги канили тези хора, явявали сме се заедно на избори. Резултати, с които да учудят света, не очаквам. Не съм оптимист, че ще направят нещо изключително. Те, в крайна сметка, под една или друга форма са напуснали БСП назад в годините. Сега изведнъж им стана много мило за БСП, а защо толкова години са работили срещу БСП?! Само ще ви дам пример с партия АБВ, която на европейските избори при старта на проекта на Георги Първанов спечели 100 000 гласа. Това е таванът им, винаги са падали под тази цифра, но тогава БСП загуби един мандат за евродепутат. Така че цялото това цепене през годините е работило само срещу БСП, а те дължат всичко като кариера и име само на БСП. Не вярвам, че сега тези хора ще бъдат разпознати като спасители и обединители на "лявото"./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648