Георги Пашкулев: Защитавайки историческата истина, България брани ЕС от враждебни сили

Избрано 02.10.2020 12:00 Снимка: ДНЕС+

Георги Пашкулев: Защитавайки историческата истина, България брани ЕС от враждебни сили

Битката за историческото минало, не е битка за историческата правда, която безспорно е на българска страна, а битка за бъдещето на Европейския съюз и Запад, за да не бъде той обект на атаки от враждебни сили. Защото при една евентуална следваща криза, която може да се случи след 20 години, те непременно ще се възползват от тези неизчистени исторически проблеми, за да навредят на Обединена Европа.

Историческият спор между София и Скопие е преди всичко геополитически спор. Ако ние се съгласим и оставим антиисторическото тълкуване на събитието преди 1945 г., която се опитват да наложат македонистите, означава да извършим най-голямото предателство към европейската идея.

Меморандумът на България, който сме връчили на нашите партньори и приятели от ЕС, не е резултат от някакъв пещерен национализъм или на вътрешнополитическата ситуация в родината ни, която в този ключов момент наистина е много тежка. Това е една европейска позиция на страна-членка на ЕС, която иска на Балканите да има мир, а не кървави войни и войнстващ национализъм, на които се нагледахме при разпадането на бивша Югославия /1991-1999 г./. Да, нашата позиция е патриотична, но ние сме патриоти на България и Европа, нашият патриотизъм, не е великосръбският и югославски шовинизъм, които доведоха до геноцида в Сребреница през 1995 г. – най-голямото военно престъпление в Европа след Втората световна война /1939-1945 г./

България, чрез своите институции – правителство, външно министерство, депутати в Европейския парламент – не отрича съществуването на съвременната македонска идентичност. Нещо, което македонските националисти се опитват да втълпят на нашите партньори и съюзници във Вашингтон, Брюксел и Берлин. Ние, българите никога няма да извършим такова престъпление, което македонистите и техните господари са направили с „огън и меч“ през 1945 г., защото искаме да доведем Европа и нейните ценности на Балканите.

Въпросът за македонската идентичност е разрешен от двустранните ни документи, но тази лъжа на властите в Скопие има за цел да прикрие геополитическите фалшификации на историята, от които те не могат да се освободят.

През последните дни сме свидетели на безпрецедентна антибългарска, т.е. антиевропейска кампания, с една-единствена цел да злепостави София, да маргинализира нейния глас в ЕС и като резултат от това да се извърши една подмяна, вкарвайки един чужд геополитически проект в сърцето на Европа, който ще има за цел в ключови моменти да работи срещу нейните интереси.

В поредица от идентични статии, публикувани в уважавани медии в Словения, Австрия, Русия се налага тезата, че България се опитва да попречи на започването на преговори на Република Северна Македония с ЕС, отрича нейната идентичност и всичко това заради вътрешнополитическата криза в страната, като фактически се опитва да изнесе своите проблеми навън.

Това не е отговаря на истината. Чрез подобни твърдения се прикрива факта, че Договорът за приятелство и сътрудничество, подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 2 август 2017 г., не се изпълнява вече 3 години от македонистите в Скопие. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси фактически не работи от повече от година, заради измисления от македонистите предлог, че в страната им се провеждат избори. Дори има отказ за подписването на протокола от последната среща през ноември 2019 г. Работата на тази Комисия произтича от Договора, а той по единодушната оценка на Запада беше първата стъпка, която извади Македония от изолацията, в която я беше поставило авторитарното македонистко правителство на Никола Груевски, и откри евроатлантическата перспектива.

Съвременният македонизъм е геополитически проект създаден от сръбския дипломат Стоян Новакович в края на XIX и началото на ХХ век. Той има успешна премиера в Царска Русия, която го възприема за своите нужди, но изцяло и напълно реализиран впоследствие от диктаторите Сталин и Тито.

Това е ключът за разбиране на проблема и защо е толкова важна историята. Така наречените „исторически въпроси“, поставени от София не са някаква националистически прищевки, които имат за цел да удовлетворят моментните амбиции на българските власти, както се опитват да представят нещата стратезите в Москва и Белград.

Чрез изчистването на спорните въпроси от миналото София се опитва да защити ЕС и да предпази съюзниците във Вашингтон, Брюксел и Берлин от по-нататъшните главоболия, които непременно ще възникнат, ако в нашето евроатлантическо семейство включим един добре маскиран чужд продукт. Неговата цел е да създаде един тлеещ конфликт, който да избухне при една евентуална бъдеща криза, с която ЕС /а и светът/ непременно ще се сблъска след 10 или 20 години, такава е логиката на историческото развитие и ние не можем да избягаме от нея. Тогава неуредените въпроси днес ще се използват от враждебните сили – Китай, Русия, а защо не и Турция /или всички тях наведнъж, или някаква комбинация от две от тях/.

Затова сега трябва да отсечем един път и завинаги корена на руско-сръбския македонизъм, който трови Балканите и Европа, а това минава през премахването на спорната интерпретация на историята, от която македонизмът черпи своите сили. Ние в София добре разбираме това, защото сме жертви вече 100 години, сега с нашата експертиза, почерпена от този горчив опит, искаме да защитим нашите партньори.

Нашата кауза, отразена в Меморандума на България, почива на историческите документи за събитията и процесите от близкото минало, тя няма за цел да спре Македония за членство в ЕС, както нямаме за цел да унижаваме и враждуваме със сърби и руснаци и да насъскваме ЕС срещу тях. Единствената ни цел е в европейски дух да решим един балкански проблем. /БГНЕС

——-

Георги Пашкулев, главен редактор на БГНЕС.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448