FAZ: Победата на Байдън може да е заплаха за Путин

Избрано 25.10.2020 08:32 Снимка: ДНЕС+

FAZ: Победата на Байдън може да е заплаха за Путин

Победата на изборите на Байдън би била опасна за Владимир Путин. Следователно Москва със сигурност разработва сценарии как в този случай би било възможно да се дестабилизира Америка. Западът често подценяваше изобретателността на Москва.

Това са основните изводи в статията във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ) на бившият украински външен министър Павел Климкин и на изследователя от Украинския институт за бъдещето и от Шведския институт за международни отношения Андреас Умланд.

През последните 15 години Кремъл си играе със съседите си, както и със Запада с добре познатата ни басня за таралежа и заека. Заекът, уверен в победата, тича възможно най-бързо към края на пътеката, но там се появява таралежът и му крещи: "Вече съм тук!". Заекът не разбира как е загубил и тича още 73 пъти, но на 74-ия път умира от изтощение.

Откакто през 2005 г. Русия се обърна срещу Запада, експертите прогнозират следващата руска атака. Но в повечето случаи руският таралеж вече е постигнал целта си, докато учените представят своите анализи, отбелязват Климкин и Умланд.

Те не пропускат да припомнят руското нашествие в Грузия през 2008 г., зелените човечета в Крим през 2014 г., хакерската атака срещу Бундестага, бомбардировките над Сирия, кибер - бойците по време на изборите през 2016 г. в САЩ и атаката с химическо оръжие в Солсбъри през 2018 г.

Днес в Америка всеки говори за новата намеса на Русия в изборите и други операции за влияние в страната. Но, както показва горчивият опит на Украйна през 2014 г., Кремъл играе безобидно само докато вярва, че има шанс да спечели. ( ...) Очевидно Владимир Путин по време на революцията на Евромайдана през 2014 г., осъзна, че може да загуби контрол над Украйна и следователно, дори преди неговата победа, той рязко промени курса си. (...) В наши дни е малко вероятно руски войски да акостират на американския бряг. Това няма да е необходимо. (...) В джудото, любимият спорт на Путин, един кратък момент на загуба на равновесие е достатъчен, за да накара противника да падне.

Не трябва да отхвърляме възможността находчивите московски експерти по хибридна война едва ли ще пропуснат възможност да тласнат Америка във вътрешен граждански конфликт.

Руският "таралеж" може да е съвсем различен от миналото и за американския "заек" ще бъде трудно да го предвиди.

Демократ за президент - след като Русия хакна сървъра на Демократическата партия през 2016 г. и коварната кампания срещу Хилари Клинтън - това е открито опасна перспектива за Кремъл.

Освен това по времето на президента Обама Джо Байдън отговаряше за американската политика спрямо Украйна. Затова той е особено неприемлив за Кремъл, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Ако Тръмп вече няма убедителни шансове за победа, простото руско намесване на изборите може да не е основната заплаха на Америка. Москва може би вече работи по много по-тъмни планове, отколкото да помогне на Тръмп за вота.

Ако Путин смята, че американският правителството под ръководството на Байдън представлява опасност за неговата власт и той не може да попречи на избора на Байдън, той ще се опита да елиминира САЩ играч на международната арена.

Може би в края на годината Кремъл отново да извика в Белия дон: "Вече съм тук!", заключава "Франкфуртер алгемайне цайтунг"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448