Евронюз: 5 причини Украйна да не се присъедини скоро към НАТО

Избрано 05.10.2022 10:03 Снимка: ДНЕС+

Евронюз: 5 причини Украйна да не се присъедини скоро към НАТО

Киев реагира на анексирането на четири украински региона от Русия в петък, като обяви изненадваща, ускорена кандидатура за присъединяване към военния съюз на НАТО, пише "Евронюз".

Съществуващите членове Полша, Румъния, Словакия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Черна гора и Северна Македония подкрепят кандидатурата.

Но показателно е, че шефът на НАТО Йенс Столтенберг се отказа да я подкрепи, докато американският съветник по сигурността Джейк Съливан каза, че кандидатурата трябва да бъде отложена.

Ето пет причини, поради които е малко вероятно Украйна да се присъедини скоро към НАТО.

Риск от по-широка война

Воюването усложнява картината.

Съгласно член 5 от споразумението за колективна отбрана на НАТО, ако една държава членка бъде нападната, всички останали трябва да считат това за нападение срещу себе си и да се притекат на помощ на своя съюзник.

Това означава, че ако Украйна се присъедини към НАТО, докато все още е във война с Русия, член 5 ще бъде задействан.

"Има ескалационни рискове при присъединяването на Украйна", коментира Джон Уилямс, професор в университета Дърам, който специализира в международна политика, война и суверенитет, предупреждавайки, че това може да доведе до "кошмарен сценарий".

"НАТО ще се включи по-ясно във войната по много по-директен начин", продължи той, което означава, че други членове, които граничат с Русия, като балтийските държави и Полша, биха могли "потенциално да станат фронтова линия".

Докато молбите за членство на Швеция и Финландия в НАТО напреднаха, Путин заплаши да отговори със същото, ако НАТО разположи войски и инфраструктура там.

Но това настоящо нежелание не означава окончателно затваряне на вратата за Украйна. След като войната приключи, Украйна все още може да се присъедини към алианса, като Украйна остане надежден бъдещ член.

"Нека първо да приключим конфликта", каза Джейми Ший, бивш заместник-помощник на генералния секретар на НАТО. "За момента ключовият въпрос е да запазим Украйна като функционираща държава и да изгоним руските сили от нейната територия."

"Нека сготвим днешната вечеря и по-късно да се погрижим за вечерята следващата седмица", добави той.

Членството в НАТО "не е задължително" за Украйна

НАТО вече се ангажира с Украйна.

Наред с десетките милиарди евро военна и финансова помощ от отделни държави-членки на НАТО, самият алианс предоставя огромна подкрепа на Украйна, като координира тази двустранна помощ и доставката на хуманитарна и несмъртоносна помощ.

"Всички тези оръжия, които се вливат в Украйна означават, че по някакъв начин Украйна вече има гаранция за сигурност в НАТО ... без членство."

"Понякога можете да извлечете много ползи от членството в НАТО, без реално да се присъедините", добави той, цитирайки примера на Косово, което бе подкрепено от мироопазващи сили от алианса в края на 90-те години на миналия век.

Същото важи и за ядрената заплаха, предполага проф. Уилямс.

След коментарите на чеченския лидер Рамзан Кадиров, че Русия трябва да използва ядрени оръжия с малка мощност в Украйна, Вашингтон каза, че ще отговори сурово, като бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс заяви, че САЩ ще унищожат руските войски в Украйна и ще потопят целия им черноморски флот.

Украйна "не е готова" за членство в НАТО

Преди да се присъединят към НАТО, страните първо трябва да изпълнят определени икономически, политически и военни стандарти.

Според проф. Уилямс Украйна има да извърви още път до изпълнението на тези критерии за членство, посочвайки "проблеми" с "демократичните институции" и "антикорупционните процеси" в страната.

"До скоро изборите в Украйна бяха доста корумпирани ... и до скоро имаше масовите улични протести, които се опитаха да насочат Украйна по пътя към превръщането й в модерна, либерална, демократична европейска държава", каза той.

"Този път сега изглежда сигурен. Путин гарантира това. Но това е дълъг път, политическите институции на Украйна имат работа за вършене."

Кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) е изправена пред подобни трудности, с опасения относно това дали ще отговори на стандартите и очакванията на блока.

Все пак има надежди, че войната ще подобри способността на Украйна да отговори на изискванията на НАТО, особено във военно отношение.

"Украйна ще излезе от това с вероятно една от най-добрите армии в НАТО, защото е получила много западно оборудване и обучение", каза Ший.

Това ще я направи "по-привлекателен кандидат" в дългосрочен план, добави той.

Трудно е да накараш всички членове на НАТО да подкрепят кандидатурата на Украйна

Според правилата на НАТО нови членове могат да бъдат приети само ако всичките 30 членове са съгласни. Дори ако някой не е съгласен, това може да попречи - или дори да провали - целия процес.

Швеция и Финландия се сблъскаха с тази трудност със собствените си искания за членство в НАТО, като Турция повдигна възражения.

По същия начин Унгария може да се окаже проблем за кандидатурата на Украйна за членство.

Държавите, които споделят сухопътна граница, имат отдавнашен спор за правата на унгарско говорящото малцинство в Украйна.

От 2017 г., когато Украйна направи украинския задължителен език в началните училища, Унгария многократно блокира опита на Украйна да се интегрира както в НАТО, така и в ЕС.

"Орбан е човек, който ще създаде проблеми, ако почувства, че има обществена подкрепа", каза Ший. "Вижте неговите действия в ЕС."

Орбан многократно е критикувал стратегията на Запада спрямо Русия и се е позиционирал като съюзник на Путин, критикувайки използването на санкции и сключвайки газови сделки с Москва.

Мненията в други европейски столици също са проблем.

"Големият въпрос е дали Франция и Германия, биха се съгласили", коментира Уилям Алберк, директор по стратегия, технологии и контрол на въоръженията в мозъчния тръст Международнен институт за стратегически изследвания. "Ще желаят ли да стигнат толкова далеч?"

През 2008 г. както Париж, така и Берлин блокираха опитите на Украйна и Грузия да се присъединят към алианса, докато през февруари 2022 г. - само седмица преди инвазията - германският канцлер Олаф Шолц каза, че членството на Украйна не е в плана.

Това би било "пропагандна победа" за Путин

След избухването на войната в Украйна, Путин прокарва линията, че Русия е заплашена от НАТО.

Той рутинно оправдава нахлуването в Украйна, като спасяване на Русия от тази заплаха, която според него е опасност за териториалната цялост на Русия.

Ако Украйна се присъедини към плана за интегрирана отбрана на НАТО, това ще включва разполагане на западни войски и военни бази на украинска земя.

"Това ще даде на Путин огромен пропаганден тласък", каза той. "Путин се опитва усилено, дори отчаяно, да убеди руснаците, че има външна екзистенциална заплаха от страна на НАТО ... приемането на Украйна сега просто би било в полза на този разказ."

"Кой иска да даде на Путин маслинова клонка?", пита Ший.

Представители на НАТО и западни политици многократно са давали да се разбере, че войната в Украйна е конфликт между Киев и Москва, като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да въвлече алианса в по-широк конфликт за Украйна.

Имаше опасения, че тази "пропагандна победа" ще дойде в неподходящ момент, на фона на светкавичния напредък на Украйна на бойното поле и антивоенното чувство в Русия.

Въпреки че твърдо подкрепи кандидатурата на Украйна за членство, Алберк коментира: "Путин сбъдва собствените си кошмари в цяла Европа... Украйна се присъедини към Запада, завинаги му обърна гръб, Финландия и Швеция също се обърнаха към НАТО.

"Искам да кажа, че той (Путин) просто е много добър в това да се простреля сам в крака", добави той./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648