Ерата на икономическата глобализация приключва

Избрано 12.04.2024 15:46 Снимка: ДНЕС+

Ерата на икономическата глобализация приключва

Едните настояват Китай да спре да залива пазарите със свои продукти, а другите се надяват отново да станат "работилницата на света"

Посещението на американската министърка на финансите Джанет Йелън в Китай разкри най-вече едно: ерата на икономическата глобализация приключи. Йелън се обърна към китайските си колеги с искането да спрат да заливат световните пазари с техните продукти, пише "Дойче веле".

Става дума за произведените в комунистическата държава батерии, соларни панели и електрически автомобили. Си Дзинпин използва тези продукти, за да стимулира икономиката на страната, която беше в известен застой. Това представлява обрат в икономическата политика, тъй като китайският пазар всъщност би трябвало да развие толкова голяма собствена покупателна способност, че Китай вече да не зависи от останалия свят.

Тази идея обаче не беше осъществена. Пандемията и изключително тежките рестрикции, които Китай наложи във връзка с Ковид-19, създадоха усещане на перманентен дискомфорт у китайците. Освен всичко друго се спука и балонът на имотния пазар. Хората вече не вярват в обещанията за просперитет, които Комунистическата партия им дава. Те пазят парите, които са им останали - потреблението като патриотичен дълг е нещо, за което малко хора се замислят в момента. Си Дзинпин, от друга страна, смята, че финансовите стимули, данъчните облекчения или паричните подпомагания за затруднените домакинства са дяволска работа. Вместо това той иска да повтори успеха, на който Китай се радваше преди четвърт век: страната трябва отново да се превърне в работилницата на света.

САЩ и Европа трябва да предпазят пазарите си

САЩ обаче не следва този принцип, защото вече са имат лош опит с него. В началото на века Вашингтон подкрепи включването на Китай към Световната търговска организация (СТО). В замяна САЩ се съгласиха на следната сделка - евтините продукти от Китай им струват работни места на местно ниво, но в същото време потребителите в Съединените щати се радват на евтините продукти, които идват от комунистическата държава. По време на посещението си сега обаче финансовата министърка Йелън бе категорична - САЩ повече няма да толерират загубата на работна сила. В миналото по този начин са загубени около два милиона работни места, сочат изчисленията.

Вашингтон с право обвинява Пекин, че нарушава конкуренцията на пазара чрез предоставяне на недвижими имоти и държавни заеми при изгодни условия. В същото време САЩ и Европейският съюз стартираха програми, които инвестират значителни средства в зелени технологии и изкуствен интелект. За да защитят тези инвестиции, Европа и Америка няма да имат друг избор, освен да заплашат Китай с нови мита върху техните много по-евтини продукти. В момента Джанет Йелън не иска да говори за това. Но това е посоката на мислене - и тя е на километри от оптимизма на епохата на глобализацията, че невидимата ръка на пазара чудодейно ще балансира всички интереси.

Световната търговска организация трябва да реши за субсидиите в Китай

Народната република вече е изградила производствени мощности, които могат да се конкурират със световните съперници по отношение на опита и ефективността. Китай се превърна в реален конкурент и предизвикателство, пред което трябва да се изправи Германия, например, като страна на автомобилостроенето и машиностроенето. Комунистическата партия обаче вече не позволява производство по правилата на пазарната икономика, а по правилата на държавния капитализъм: държавните банки отпускат заеми на (частично) държавни предприятия. Половината от произведените стоки се продават на световния пазар. Това е разликата със субсидиите и инвестициите, които американският президент Джо Байдън определи за САЩ в Закона за намаляване на инфлацията. Те служат за консолидиране на американската икономика и са насочени предимно към обслужване на самите Съединени щати. Не се планира световният пазар да бъде залят с американски продукти.

Както САЩ и Европейският съюз, така и Бразилия и Мексико искат да подадат жалба в СТО срещу практиките на Китай за субсидиране. ЕС обаче също изрази загриженост, че субсидиите в САЩ ще доведат до загуба на работни места в Европа. Това не е останало незабелязано от съответните органи в Пекин - поради това те са подали жалба срещу Вашингтон.

Според съобщения в медиите Джанет Йелън е била посрещната приятелски в Китай. Заинтересованите страни са се договорили да продължат диалога. Най-малкото администрацията на Байдън и ръководството на Си засега не искат да изострят ситуацията. Въпреки това те не са разрешили сложните въпроси, тъй като тяхната бизнес основа вече не съвпада: световният възглед за една глобализирана икономика, чиито правила се контролират и санкционират от Световната търговска организация, вече не се подкрепя от политиката, която е все по-националистическа и изолационистка в много краища на света.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194