Джонсън даде необичайно обяснение за коронавируса

Избрано 23.09.2020 16:38 Снимка: ДНЕС+

Джонсън даде необичайно обяснение за коронавируса

Борис Джонсън даде куриозно обяснение защо коронавирусът се разпространява във Великобритания по-бързо, отколкото другаде. Премиерът обяви по-строги мерки срещу епидемията и заяви, че може да използва и армията.

Борис Джонсън представи цял пакет от мерки за ограничаване на пандемията. От четвъртък (24.9) всички ресторанти и пъбове в Англия ще трябва да затварят най-късно в 22 часа. Клиентите ще се обслужват вече само на маса, а не правостоящи край бара, защото второто създава условия за нарушаване на правилата за дистанция. Персоналът ще е длъжен винаги да носи маски, пише Дойче веле

„Съжалявам, че това засяга много заведения, които тъкмо започнаха да стъпват на краката си, но сме длъжни да действаме“, каза Джонсън.

Футболните фенове засега остават без достъп до стадионите, обяви Джонсън. „Трябва да признаем, че разпространението на вируса ограничава възможностите ни да отворим отново масовите мероприятия, панаирите и големите спортни събития“, каза той. Но повторното избухване на вируса явно не оставя друг избор на правителството.

Необичайно обяснение

Преди това премиерът даде твърде необичайно обяснение за това, че инфекцията се разпространява във Великобритания по-бързо, отколкото в Германия или Италия. „Ние сме свободолюбива страна", заяви Джонсън пред парламента.

Освен това той обясни, че през последните 300 години „всеки прогрес – от свободата на мненията, та до демокрацията като цяло" били произтекли от Великобритания. „Много е трудно да изискваш от британското население да спазва правилата така, както е необходимо", обясни още премиерът.

Междувременно Борис Джонсън промени и позицията си по отношение на работата от вкъщи. След като в продължение на седмици призоваваше британците да работят от офисите си и от производствените предприятия, за да се съживи отново икономиката, сега той подкрепи твърдо работата от вкъщи. Всеки, който можел, трябвало да работи в дома си. На сватбите вече няма да е разрешено да се канят повече от 15 души, маски ще се носят и в такситата.

Армията също може да бъде използвана

За контрола на по-строгите мерки Джонсън не изключва възможността да привлече и армията. Ограниченията ще се проверяват строго и при нарушения ще бъдат налагани глоби. „Трябва да спрем развитието на вируса“, подчерта Джонсън в телевизионно обръщение и апелира към разума на британците.

Премиерът обаче даде ясно да се разбере, че не става дума за втори локдаун. Училищата и университетите остават отворени, икономиката трябва да работи. Новите разпоредби засега ще важат шест месеца. „Те ще функционират само ако всички се придържат към тях“, отбеляза Джонсън. Той заяви също така, че правителството може да въведе и „още по-драстични мерки“, ако разпространението на вируса не бъде спряно.

Тревожно бързо нарастват новите инфекции

Преди това водещи британски медици предупредиха, че смъртността от Ковид-19 може рязко да нарасне в следващите месеци, ако правителството не се задейства. Броят на новите инфекции във Великобритания напоследък се увеличава с поне 6000 за денонощие

Съветниците на правителството предупредиха, че броят на новозаразените може да достигне 50 000 на ден до средата на октомври. В Обединеното кралство има най-много предизвикани от коронавируса смъртни случаи в Европа, страната е на пето място в света по тази черна статистика.

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965