Доц. Николай Евтимов: Политическата обстановка във Варна е много интересна

Избрано 08.06.2020 16:18 Снимка: Screenshot BTV

Доц. Николай Евтимов: Политическата обстановка във Варна е много интересна

Доц. Николай Евтимов е роден през 1960 год. в гр.Варна. Висшето си медицинско образование получава през 1984 год. във ВМИ – Варна. Започва лекарската си дейност като хирург в Общинска болница гр. Тутракан. Има  придобити специалности по Хирургия през 1992 г. и Урология - през 1998 г.

Работи последователно като хирург, а след това и завеждащ Хирургично отделение в Общинска болница, гр. Тутракан, хирург в Първа Градска болница, гр.София, Клиника по Пластична хирургия и изгаряне, ВМА гр. Варна. От 2007 до 2010 год. е асистент по урология към Клиниката по Урология, мултиорганна експлантация и бъбречна трансплантация Мартин-Лутер, Университет Халле – Германия. Последователно през 2011 и 2012 год., като заместващ лекар в Клиниката по Урология и Андрология към Университета „Сент Йохан" Залцбург-Австрия. Основните му научни интереси са към лапароскопската и робот-асистираната, минимално-инвазивна хирургия.

Усилията му са насочени кам внедряване и утвърждаване на лапароскопската хирургия.Специализацирал е лапороскопска урология в Германия и Австрия, както и в Медицински Университет в град. Плевен и Клуш-Напока Румъния по Робот-асистирана хирургия.​

Към настоящия момент е общински съветник от ВМРО в Общински съвет – Варна.

Наш репортер се срещна с него. Вижте какво каза за медията ни доц. Евтимов:

- Доц. Евтимов, ясна е вече една от бъдещите цели на ВМРО, като имам предвид предложенията за промените в Закона за социалните услуги.

- Да, трябва да се намали ролята на неправителствените организации, да се засили ролята на държавата и да се подпомага семейството.

 

- Това се извършва така или иначе, НПО-тата поемат голяма част от тежестта от държавата.

- Съгласен съм, но не всички НПО-та имат цел да подомагат и не всички са с користни цели. Има и такива, които организират осиновявания извън страната. Това не бива да се случва.

 

- А няма ли според Вас, да е по-добре да има баланс в това?

- Да, смятам, така или иначе вече се случи деинституционализирането на децата от домовете и вече се настаняват в приемни семейства, но смятам, че трябва да се влагат средства в подпомагането на семействата.

 

- Предстоят парламентарни избори, какви са плановете на ВМРО? 

- За съжаление все още не сме започнали такива разговори, не сме обсъждали бъдещи споразумения.

 

- Защо? Предизборната кампания за някои партии вече започна...

- Да, тя кампанията започна като предизборна, но все още сред нас не се обсъжда този въпрос.

 

- А в професионален план, какво предстои за Вас? Какви цели сте си поставил?

- Продължаваме да работим, помагаме на хората колкото можем.

 

- Имаше едно затваряне на хората по къщите по време на карантината, бяха спрени планови операции това отрази ли ви се на Вас?

- Не, първо да поздравим управата на града и изпълнителната власт като цяло, за справяне с пандемията. Оказва се, че от цялата медицина в страната, варненската е най-добрата. Три са нещата, които през жовота си съм разбрал. Едното е, когато се появи СПИН-а, разбрахме как да водим сексуален живот, второто е, след 11 септември, рабрахме как да пътуваме със самолети. А третото е сега – как да общуваме с хората и ще се наложи да свикнем да живеем с този вирус и в дистанция.

 

- Как Ви се струва политическата обстановка във Варна?

- Ами тя е много интересна. Хубаво е, че влязоха различни формации в Общински съвет, и така опозиция и управляващи горе – долу са ясни, ама не съвсем. И се получват плаващи мнозинства може би, естествено всеки общинки съветник гласува по съвест, предполагам. Така или иначе не се е и налагало много да гласуваме. При всички случаи варианта е да подкрепяме колиция ЕНП плюс Патриотичните сили, които сме ние. И това е най- нормалното мнозинство, което може да се оформи.

Ако става въпрос за безпринципни действия, то всякакви коалиции могат да се оформят.

Всички в обществения живот всички сме леви, в желанията си за по- добро място за живеене, по- добър живот, по- добри детски градини и т.н, но трябва да дойдят средства от някъде. И това става с твърда дясна политика, а бюджета е консервативен инструмент. Едно е да искаш нещо да направиш, друго е да имаш бюджет за него.

Разбира се, кога ще се актуализира е важен въпрос, но е рано още, тъй като все още няма яснота и помагаме на всеки, който има нужда но още няма ясен анализ. Към края на лятото ще стане ясно, каква ще е събираемостта.

Важно е Варна да излезе чиста, не само здравословно, но и икономически от тази криза.

 

- А в личен план, кое надделява у вас? Лекарят или политикът?

- Аз влизам в политиката на 60 год. И смятам, че важните неща в живота си съм ги свършил. Проблема, който го има в повечето българи, е усещането им, че ги ценят повече извън страната.   

Това е едно от нещата, които ме накараха да напрвя тази стъпка.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987