Доц. Медиха Хамза: В понеделник българските висши училища ще останат затворени

Избрано 18.05.2024 13:31 Снимка: ДНЕС+

Доц. Медиха Хамза: В понеделник българските висши училища ще останат затворени

ПП безочливо заблуждават - само на думи образованието е приоритет за тях

В понеделник българските висши училища ще останат затворени. Най-важният въпрос, на който трябва да се потърси и да се запомни отговорът, е, защо след 30 години се стига до стачни действия в академичната сфера?

Отговорът е: защото през последните три години висшето образование беше пренебрегнато. Управлявалите през този период служебни и най-вече редовните правителства на ПП забравиха, че то е приоритет за управлението на държавата и ценност в традициите на българина.

Предизборно ПП в лицето на акад. Николай Денков и съпредседателите Асен Василев и Кирил Петков многократно твърдяха, че образованието е приоритет за тяхната партия. Думи и нищо повече! Реално правителството, начело с човек от академичните среди – Николай Денков, заложи в държавния бюджет за 2024 г. орязани средства, които достигнаха дъното – едва 0,6% от брутния вътрешен продукт.

Как да им вярваш, че образованието им е приоритет, като не предвидиха в бюджета средства за повишаване на заплатите в академичната сфера? След приемането на финансовата рамка за годината, в която бяха определени макар и недостатъчните 39 млн. лв. за компенсиране на диспропорциите в заплатите в сферата на висшето образование, кабинетът Денков и финансовият министър Асен Василев не направиха нищо, за да може хората да получат повишените си доходи от 1 януари 2024 г. Парите са разписани в държавния бюджет, но правителството на ПП не стори нужното, за да бъдат изплатени. Това е неизпълнение на най-висшия финансов закон в държавата.

Колко вярно е да твърдиш, че си поставяш за цел развитието на образователната сфера, но с действията си в управлението го възпрепятстваш? В пленарна зала Кирил Петков и компания ПП не подкрепиха промените в Закона за висше образование (ЗВО), предложени от депутата от СДС доц. Медиха Хамза и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. С това те се противопоставиха на по-високите доходи за докторанти и асистенти, което е важна предпоставка за развитие на кадровия потенциал в научната сфера. Разумът надделя благодарение на упоритостта в отстояването на тезите от страна на вносителите от ГЕРБ-СДС и подкрепата на останалите парламентарно представени партии законът беше приет, но без гласове от ПП.

Управлението на процесите в образованието не е като да управляваш фирми или да пишеш научни трудове. Защото висшето образование е жива система от мислещи хора. На тези интелигентни хора е неприсъщо подчиняването на неправилни тези за развитието на висшето образование. Още по-непонятно за тях е да не следваш приети за изпълнение стратегически документи за развитието на висшето образование – Стратегията за развитие на висшето образование и ЗВО. Вместо това изненадващо предлагаш отпадане на таксите за студентите, но се оказва, че нужните за такава мярка около 150 млн. лв. не са осигурени от кабинета на Николай Денков с финансов министър Асен Василев. Може само да гадаем, ако беше осъществена такава идея, откъде щяха да се намерят въпросните пари, за да бъдат платени от държавата на университетите, които преди това щяха да бъдат принудени да върнат вече събраните от студентите такси.

Развитието на висшето образование е дело на младите хора – студентите, докторантите и асистентите. Те са бъдещето ни, но трябва в настоящето да имат спокойствието да развиват научния потенциал на държавата. Висшето образование дава кадрите, които утре ще вземат решенията за развитието и управлението във всички сфери на икономиката, здравеопазването, образованието и всички сфери на живота ни. Затова е важен всеки българин, който е получил или ще получи в бъдеще висша образователна степен.

С лъжи не можеш да заблудиш академичната общност! Няма да излъжеш и младите хора, решили да се образоват и да получат качествени знания. Защото образованието е определящо за бъдещето на нашите деца.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532