Доц. Медиха Хамза: Българският фолклор трябва да бъде финансиран и ревниво пазен 

Избрано 27.06.2021 16:07 Снимка: ДНЕС+

Доц. Медиха Хамза: Българският фолклор трябва да бъде финансиран и ревниво пазен 

Доц. д-р инж. Медиха Хамза се срещна днес с хореографи в Народно читалище “Отец Паисий“ във Варна.

На срещата бяха дискутирани няколко теми, свързани със съхранението и развитието на българския фолклор.

Бяха изказани мнения за това, че държавата трябва да запази фолклора и да бъде достойно финансиран, за да представя уникалните ни народни песни и танци по света. Такава например е практиката в някои държави в Европа, където е направено всичко, за да се запазят традициите в изкуството, бита и културата.

Според хореографите фолклорът би могъл да бъде определен като национално културно богатство и да бъде защитен. Това може да се осъществи, под формата на постоянен инструмент за регулярно финансиране, като по този начин се осигури една спокойна среда и сигурност за хората, които на добра воля съхраняват безценните български танци. 

Акцентите в разговоря бяха свързани с осигуряване на подходяща база, традиционни костюми и възможностите за реализация на младите хора, които искат професионално да се занимават и реализират с фолклора ни. Изтъкната беше необходимостта от промени в законодателната уредба и по-специално в Закона за културното наследство. В частност, фокусът следва да бъде върху инструментите за финансиране.

Доц. д-р инж. Медиха Хамза от своя страна предложи да се потърси съдействие и през местния бюджет за осигуряване на дофинасирането на детските фолклорни състави, чрез читалищата от бюджета на общините. По време на дискусията беше обсъдено и проектното финансиране, но по думите на хореографите, това става много трудно. 

"Изконните български традиции ни правят уникални, като култура и определят, като народ. Изключително съм щастлива, че през последните години младите хора, а и не само те, все повече обръщат поглед към българските фолклорни песни и танци. Държавата, обаче, трябва да гледа в същата посока, за да се съхрани любовта към българщината и да се предаде нататък в поколенията", категорична бе кандидатът на СДС-Варна за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029