Дикме се обедини с Местан, Дал и Тахир срещу ДПС

Избрано 12.01.2021 09:50 Снимка: ДНЕС+

Дикме се обедини с Местан, Дал и Тахир срещу ДПС

Движението на бившия земеделски министър, когото Ахмед Доган “уволни” - ДЕН, събира всички отцепници, неофициално се говори за коалиране с републиканците на Цветанов

Движение за единство на народа - ДЕН, се нарича гражданското сдружение, чието създаване анонсира през декември бившият земеделски министър в царския кабинет Мехмед Дикме. Тогава той оповести, че се сформира алтернатива на ДПС, която ще участва на парламентарните избори

Идеята е да не се регистира като партия, а като движение да обедини формации и отделни личности - всички, отделили се от ДПС през годините. 

Дикме беше земеделски министър в кабинета “Сакскобургготски”, в който участваха НДСВ и ДПС. Беше уволнен от лидера си Ахмед Доган малко преди края на мандата “заради противопоставянето ми на ДПС за приватизацията на “Булгартабак”. През 2007 г. той напусна партията.

Въпреки заричанията, че само ще подкрепя, Дикме е председател, а в управителния съвет са лидерите на НДПС (първите отцепници през годините) Гюнер Тахир и този на Народната партия “Свобода и достойнство” (създадената от Касим Дал НПСД) Орхан Исмаилов.

В новото обединение се вливали и хора от ДОСТ на Лютви Местан. За разлика от първите две формации, които през годините не успяха сериозно да уязвят партията майка, създадената от сваления от Доган бивш лидер на ДПС се приемаше за по-голяма заплаха. Но преди 4 г. ДОСТ не влезе в парламента, а на скорошната национална конференция на ДПС в лидерските слова бе провъзгласено възстановяване на единството в партията. 

Потърсени за коментар от “24 часа”, от ДПС вчера обясниха, че нямат отношение и вълнения по повод учредяването на новата формация.

В ръководството на ДЕН е и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който се скара с ДПС и последно бе издигнат от ДОСТ. А също и Бюлент Хасанов от Националния съвет на ДОСТ.

Водената от Орхан Исмаилов НПСД бе част от Реформаторския блок, когато бе коалиционен партньор на ГЕРБ във втория кабинет “Борисов”, после се яви с Местан на изборите през 2017 г. А на евровота през 2019 г. водиха разговори за коалиране с “Воля”, което накара Касим Дал да изгони Исмаилов от партията, но съдът го върна като председател.

Сред записаните цели на учреденото точно преди Коледа движение са “изкореняване на корупционния модел на управление”, справяне с бедността, равни възможности за всички граждани без разлика по пол, възраст и религия, край на политическото финансиране на медиите. ДЕН ще събира членски внос като истинска партия, ще изгражда местни структури.

Дикме предварително анонсира, че ще участва в коалиция на предстоящите напролет избори. Неофициално се говори, че вече са правени сондажи с републиканците на Цветан Цветанов, който традиционно работеше добре като втори в ГЕРБ в смесените райони.

Проектът на Дикме за създаване на единен анти-ДПС фронт ще удари на камък в Кърджалийско, прогнозираха местни политически анализатори.

Целта в района ще бъде по-скоро да се оберат гласовете на недоволни от ДПС и от ГЕРБ, които още не са се ориентирали към определена политическа формация.

Дикме не може да разчита на членска маса от бивши членове и симпатизанти на разпадащата се ДОСТ на Местан. Голяма част от хората на подсъдимия за причинената смърт на бебе при автомобилна катастрофа лидер още през лятото се преориентираха към Цветан Цветанов.

Едно от остриетата на ДОСТ - бившият му общински председател в Кърджали Рашит Рашит, дори бе сред учредителите на “Републиканци за България”. Именно подобни връзки дават основания да се смята, че движението ще работи тясно с Цветанов.

Други във фронта като членовете на НДПС на Гюнер Тахир в Кърджали по-скоро гравитират около СДС и останалите десни формации. Народна партия “Свобода и достойнство” пък е силна в Североизточна България, а в Кърджалийско хората на Касим Дал никога не са постигали впечатляващи резултати на избори./24 часа

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359