Даже Костов го разбра: Асен Василев проби бюджета, раздаваха пари на калпак

Избрано 17.03.2023 18:06 Снимка: ДНЕС+

Даже Костов го разбра: Асен Василев проби бюджета, раздаваха пари на калпак

„Нивото на моето разочарование ме кара да наблюдавам много внимателно поведението на политическата формация, за която ще гласувам. Ако те не изпълнят задължението си да вкарат бюджетния дефицит в рамките на 3%, аз няма да гласувам повече за тях." Това заяви Иван Костов пред Bloomberg TV България.

По думите му изтеклия доклад от финансовото министерство е „скандал“ и Росица Велкова трябва да бъде отстранена от Румен Радев, защото разкрила, че България е пред фалит.   

„При тези политики, които в момента са заложени, примерно обвързването на минималната работна заплата, обещаването за увеличаване на пенсиите и т.н., при тази ситуация се очертава невъзможност да се влезе в дефицит в рамките на 3%. Дефицитът вероятно ще остане някъде около 6,5%, или 11 милиарда лева", смята Костов и коментира:

„Да, де, но идва едно Народно събрание, което ще работи да речем два месеца. Какво прави едно Народно събрание, което има кратък хоризонт от време? Видяхме какво направи 48-ото обикновено Народно събрание: изблик, разгулен популизъм. Видяхме го пред очите си. Едновременно с това направиха тези пробиви във фиска, създавайки допълнителни нееластични, тоест неможещи да бъдат върнати назад бюджетни разходи, които ни пращат на дефицит от 6,5%.“

Според него отново ще се извършат същите „бели“ и, ако се повторят то дефицитът ще отиде над  6,9%, той може да достигне и 12, и 13 милиарда. При такъв дефицит еврозоната става невъзможна.   

По думите му инфлацията и бюджетът се „пробил“ от раздаваните пари на калпак, като са били повишени доходите, пенсиите с изпреварващи темпове, пред инфлацията, за което Костов обвинява Кирил Ананиев и Асен Василев.  

„На всички, които твърдят, че това е начинът да изпреварваме или следваме инфлацията с доходите, това е начинът да решим икономическите си проблеми, аз напомням да разгледат внимателно политиката на Жанвиденовото правителство в 1994-та и началото на 1995 година. Същата политика. Даваме пари, стимулираме потреблението и след това – огромната разруха, защото тя е неминуема“.

„Нивото на моето разочарование ме кара да наблюдавам много внимателно поведението на политическата формация, за която ще гласувам. Ако те не изпълнят задължението си да вкарат бюджетния дефицит в рамките на 3%, аз няма да гласувам повече за тях“, заяви още Костов по повод на предстоящите избори.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648