Д-р Янко Станев: Нужно ни е правителство на националния консенсус

Избрано 08.04.2021 12:17 Снимка: ДНЕС+

Д-р Янко Станев: Нужно ни е правителство на националния консенсус

Може на мнозина да не е изгодно, но ситуацията в страната налага да се състави правителство на национални консенсус, защото здравната криза и последиците от нея не търпят отлагане. Това заяви в предаването „Зала пленарна“ на Дарик радио лидерът на СДС-Варна, и зам.-председател на Общинския съвет д-р Янко Станев.

В анализа си от изборните резултати той подчерта три основни извода: първо - дясната коалиция ГЕРБ-СДС е победителят и в тези парламентарни избори, второ – премиерът Бойко Борисов ще направи всичко възможно, за да запази стабилността в държавата. За да се продължи с адекватна на заплахите от пандемията здравна политика, с икономическите мерки за подкрепа на засегнати хора и бизнеси и да се подготвят проектите, за които страната очаква от фондовете на ЕС за преодоляване на последиците от пандемията в Европа.

Третият извод на синия лидер е свързан конкретно с Варна – морската столица очаква да продължи взаимодействието с централната власт както през последните 10-11 г., за да продължи възходящото си развитие. „Слушам всякакви „победители“ да се замерват с числа – 20,8, 35….заболя ме главата. Нови избори - добре, хвърляме на вятъра още 100-150 млн. Но какво правим дотогава. Искам да чуя кои са 20-30 най-спешни стъпки пред страната и кой ще ги прави. Лично съм склонен за аванс на доверие. Но не чуваме това“, каза още д-р Станев. Той подчерта още какви са позитивите от преференциалния вот, но беше категоричен и за негативите – според него той отравя вратата на контролиран, недействителен вот.

Лидерът на СДС-Варна, иронизира заканите на най-гласовитите политици като Корнелия Нинова, Мая Манолова и др. „Не можеш да говориш по този отвратителен начин кого ще унищожаваш, ще изчегърташ….избирателят е решил! Имам чувството, че всички четат учебника на Костов за ликвидация на СДС под заглавие „Избори до дупка“.

Д-р Станев изрази надежда за смислени и ползотворни консултации за съставяне на работещо правителство. „Но не в стил Румен Радев с вдигнат юмрук…или с шамар зад врата“, каза още той. И изказа съмнение, че недоволните от сегашния резултат, могат да се надяват на много по-различен при бързи нови парламентарни избори през лятото.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853