Д-р Валентина Григорова-Генчева: Българинът гледа на златото като защитна инвестиция

Избрано 08.08.2020 11:36 Снимка: БГНЕС

Д-р Валентина Григорова-Генчева: Българинът гледа на златото като защитна инвестиция

Кризата с коронавируса и неизвестността са сред основните причини за покачването на цените на златото, които през последните седмици достигнаха рекордни стойности.

Още в края на 2019 г. пазарът на злато премина в бича фаза и цените започнаха плавно да нарастват. Пандемията от коронавирус само допълнително изостри и ускори процесите. Засиленото търсене в Западна Европа, особено в Германия, беше изключително високо още през декември 2019 г. и неизменно нараства от началото на 2020 г. до днес. Всички тези процеси, съчетани с една хаотична практика на правителствата да стимулират финансово отделни сектори на икономиката и групи граждани, без реална обосновка защо точно тях и с каква цел, обуславят сериозното покачване в цената на златото в момента.

Все още не се забелязва, обаче, растеж на икономиката, няма фаза на възстановяване, а все още реално се отчита потъване във фазата на рецесията, за която сигнализираха и ООН, и Международният валутен фонд.

За относителна стабилизация на цената на златото може да се говори около нивата и малко над нивата от 2000 долара. Редица анализатори се обединяват около цени от 2200 и 2300 долара за тройунция към края на 2020 г. Още повече, че перспективите за развитие на ситуацията с пандемията от коронавирус не са никак положителни през този период. Дори видяхме, че през лятото вирусът не изчезна, той не беше намален или ограничен, за разлика от всички други познати грипни вируси. Свободното движение на хората, желанието им да се възползват от летния ваканционен период доведе до нарастване в някои страни на броя на заразените. На този фон нямаме оптимистични варианти за връщане на цената на златото и възстановяване на икономиката. По-скоро, ни очакват още половин до една година ограничения и затруднения, а оттам и сравнително високи цени на инвестиционното злато.

На свободния пазар се наложиха рестрикции заради липсата на наличности. Преживяхме един такъв период през април и май, защото доставките, които се извършваха преди в рамките на пет работни дни, се извършваха в рамките на месец-месец и половина. Тогава инвеститорите фактически предплащаха, за да фиксират на сравнително по-ниска цена и изчакваха приблизително месец-месец и половина доставката. В моята почти 20-годишна практика това е ситуация без прецедент. Нямаше нито една провалена сделка, но клиентите чакаха необичайно дълго време за физическа доставка. В момента тези процеси са почти преодолени при кюлчетата. При монетите, обаче, все още имаме липса на наличности. Все още има и забавяне на доставките, защото рафинериите и монетните дворове възстановиха работата си едва в края на май и началото на юни, т.е. работили са само два месеца и то в период, когато служителите започват да ползват годишен летен отпуск. Всички тези затруднения събуждат допълнително инвеститорския апетит.

Към този пейзаж в момента се добавя и нарастващото търсене на щатските инвеститори. Докато през първата половина на годината те останаха леко колебливи на ниво граждани, основно се купуваше благороден метал от инвестиционни фондове, в момента американците също започват все по-активно да инвестират както в златни кюлчета, така и в златни монети.

През тази година, освен че подновихме с нови тиражи монетите от серията Панагюрско съкровище и една изключителна обичана серия за малки деца с Новозеландския монетен двор, медалът „Твоят ангел хранител“, създадохме и една абсолютно нова златна монета „Свети Георги Победоносец“, съвместно с швейцарската рафинерия PAMP, работеща със световноизвестни дизайнери. Търсенето на нашите клиенти ни поведе именно към рафинерията PAMP с идеята да създадем поредна малка златна монета от серия „Икони на вярата“. Първата бе „Богородица Троеручица“, която се превърна в един от най-популярните продукти на Fibank . Новата монета е изработена от 1,55 г злато с проба 999/1000.

Първата половина на тази година беше период, изключително напрегнат за всички дилъри на благородни метали. Преминахме през затруднения с доставките, липсата на наличности, липсата на транспорт, който да достави инвестиционното злато не само до България, но и до други държави. Оптимистичното е, че за нас това беше най-силният период от началото на дейността ни в далечната 2001 г. – с най-добри търговски обороти, с висок приход, с много засилен клиентски интерес не само в София, но и във всички части на страната. Все още българинът гледа на златото като на един много сериозен защитен инвестиционен инструмент, особено по време на криза, рецесия и финансови затруднения. /БГНЕС

——

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор на „Злато и нумизматика“ във Fibank. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286