Борисов: Да твърдят, че разхищаваме държавните средства издава единствено некомпетентност

Избрано 01.01.2021 15:23 Снимка: ДНЕС+

Борисов: Да твърдят, че разхищаваме държавните средства издава единствено некомпетентност

Премиерът: Благодарение на отговорното и правилно управление на финансите България приключва годината към момента с най-нисък дефицит в цяла Европа и сме първи с Естония по най-нисък дълг

По време на инспекцията в компресорната спанция „Петрич“ премиерът и финансовия министър Кирил Ананиев направиха равносметка на изминалата година в цифри.

Борисов заяви, че сме изпратили една изключително тежка година.  Той напомни, че февруари България е имала БВП от 3, 8 %, огромен фискален резерв, бюджетен излишък и постоянно вдигахме доходите. Пандемията постави всички държави в ЕС и по света пред изпитание, въпреки това правителството е успяло да балансира.

България приключва годината с най-нисък дефицит в цяла Европа и сме първи с Естония по най-нисък дълг. Фискалният резерв е около 8,5 милиарда лева, имаме и преизпълнение на данъчните приходи с 1,5 % повече спрямо добрата 2019 г. Всичко това на фона на безпрецедентната криза и милиардите, които трябваше да дадем за социално-икономически и здравни мерки. Така подпомогнахме бизнеса и работещите на първа линия, продължихме с повишаването на доходите, както и с подкрепата за пенсионерите.

Това е нашият отговор на всички критици и "експерти", каза Борисов. На политиците със сериозни амбиции и заявки, но без нито един завършен проект. Да твърдят, че разхищаваме безотговорно държавните средства издава единствено некомпетентността им. Делата, които сме направили, ги показваме. Не ги е направил друг и не може да ги направи друг. Целта ни винаги е била само една - да не задлъжняваме следващите поколения, като в същото време строим магистрали, газопроводи, пречиствателни станции и др., които ще се ползват десетилетия.

Министърът на финансите Кирил Ананиев информира премиера, че планът за социално-икономическите мерки има положително отражение върху бюджета за 2020 г. „В края на годината вместо с 5,2 млрд. лв. дефицит завършваме с 3,6 млрд. лв., което е 3 % от БВП. Днес, ако ние нямахме пандемия, щяхме да завършим с нулев дефицит. Имаме и  преизпълнение на данъчните приходи“, заяви финансовият министър. Ананиев посочи, че фискалният резерв е около 8,5 милиарда лева заради спестените 1,6 милиарда лева от планирания дефицит. „Имаме и преизпълнение на данъчните приходи с 1,5 % повече спрямо добрата 2019 г., което означава, че мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работил през цялото време, с някои изключения“, добави още министърът на финансите.

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359