Associated Press: Защо инфлацията в САЩ е толкова висока и кога ще намалее?

Избрано 12.11.2021 13:39 Снимка: ДНЕС+

Associated Press: Защо инфлацията в САЩ е толкова висока и кога ще намалее?

Инфлацията започва да изглежда като онзи неочакван и нежелан гост, който просто няма да си тръгне, пише Associated Press.

В продължение на месеци много икономисти звучаха успокояващо, че скокът в потребителските цени, нещо, което го нямаше в САЩ от едно поколение, няма да продължи дълго. Това ще се окаже "преходно", по успокояващите думи на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и служители на Белия дом, тъй като икономиката се измести от хаос, свързан с вируса, към нещо по-близо до нормалното.

И все пак, както може да ви каже всеки американец, който е купил кашон мляко, галон бензин или употребявана кола, инфлацията се нанесла. И сега икономистите изразяват по-обезсърчаващо послание: по-високите цени вероятно ще продължат и през следващата година, ако не и повече.

В сряда правителството заяви, че неговият индекс на потребителските цени се е покачил с 6,2% от преди година - най-големият скок за 12 месеца от 1990 г.

"Това е голям удар", каза Джейсън Фърман, който бе главен икономически съветник в администрацията на Обама. "Инфлацията не се забавя. Поддържа сериозен темп.''

И шокът е там, където семействата го усещат най-много. На масата за закуска, например: цените на бекона са се повишили с 20% през последната година, цените на яйцата са с почти 12%. Бензинът нарасна с 50%. Купуването на пералня или сушилня ще ви струва с 15% повече, отколкото преди година. Употребявани автомобили - 26% повече.

Въпреки че заплащането се повишава рязко за много работници, това не е достатъчно, за да бъде в крак с цените. Миналия месец средната почасова заплата в Съединените щати, след отчитане на инфлацията, всъщност спадна с 1,2% в сравнение с октомври 2020 г.

Икономистите от Wells Fargo се шегуват мрачно, че CPI на Министерството на труда - индексът на потребителските цени - трябва да означава "индекс на потребителската болка". За съжаление на потребителите, особено на домакинствата с по-ниски заплати, всичко това съвпада с техните нужди от по-високи разходи точно преди празничния сезон.

Натискането на цените ескалира натиска върху Фед да се отклони по-бързо от години на политики за лесни пари. И представлява заплаха за президента Джо Байдън, демократите в Конгреса и техните амбициозни планове за разходи.

Какво причини скока на цените?

Голяма част е обратната страна на много добри новини. Ударена от COVID-19, икономиката на САЩ се срина през пролетта на 2020 г., тъй като блокирането влезе в сила, бизнесът затвори или съкрати работното си време и потребителите останаха вкъщи като здравна мярка. Работодателите съкратиха 22 милиона работни места. Икономическото производство падна с рекордните 31% годишен темп през тримесечието април-юни на миналата година.

Всички се подготвяха за още нещастие. Компаниите намаляват инвестициите. Попълването на запасите бе отложено. И последва брутална рецесия.

И все пак, вместо да потъне в продължителен спад, икономиката започна неочаквано възстановяване, подхранвано от огромни държавни разходи и множество спешни действия от страна на Фед. До пролетта пускането на ваксините насърчи потребителите да се върнат в ресторантите, баровете и магазините.

Изведнъж бизнесът трябваше да се бори, за да отговори на търсенето. Те не можаха да наемат достатъчно бързо, за да запълнят работни места - близо рекордните 10,4 милиона през август - или да закупят достатъчно консумативи, за да изпълнят поръчките на клиенти. Докато бизнесът се завръщаше, пристанищата и товарните складове не можеха да се справят с трафика. Глобалните вериги за доставки се усложниха.

Разходите се повишиха. И компаниите откриха, че могат да прехвърлят тези по-високи разходи под формата на по-високи цени на потребителите, много от които са успели да спестят доста по време на пандемията.

"Съществена част от инфлацията, която наблюдаваме, е неизбежният резултат от излизането от пандемията", коментира Фърман, сега икономист в Харвардското училище Кенеди.

Фърман обаче предполага, че погрешната политика също играе роля. Политиците са толкова устремени да предотвратят икономическия колапс, че "систематично подценяват инфлацията", каза той.

"Те изляха керосин в огъня."

Потокът от държавни разходи - включително пакета за облекчаване на коронавируса на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трилиона долара, с чекове от 1400 долара за повечето домакинства през март - свръхстимулира икономиката, каза Фърман.

"Инфлацията е много по-висока в Съединените щати, отколкото в Европа", отбеляза той. "Европа преживява същите шокове в доставките като Съединените щати, същите проблеми с веригата за доставки. Но те не направиха толкова много стимули.''

В изявление в сряда Байдън призна, че "инфлацията вреди на джоба на американците и обръщането на тази тенденция е основен приоритет за мен". Но той каза, че неговият инфраструктурен пакет от 1 трилион долара, включително разходи за пътища, мостове и пристанища, ще помогне за облекчаване на доставките.

Колко ще продължи? 

Инфлацията на потребителските цени вероятно ще продължи, докато компаниите се борят да се справят с огромното търсене на стоки и услуги на потребителите. Възраждащият се пазар на труда - работодателите са добавили 5,8 милиона работни места тази година - означава, че американците могат да продължат да се занимават с всичко - от мебели за моравата до нови автомобили. А проблемите във веригата на доставки не показват признаци на изчистване.

"Търсенето в американската икономика ще продължи да бъде нещо, което трябва да се наблюдава", казва Рик Ридер, главен инвестиционен директор за глобални фиксирани доходи в Blackrock, "компаниите ще продължат да имат лукса да преминават през цените".

Меган Грийн, главен икономист в института Kroll, предположи, че инфлацията и цялостната икономика в крайна сметка ще се върнат към нещо по-близо до нормалното.

"Мисля, че ще бъде "преходна"", каза тя за инфлацията. "Но икономистите трябва да бъдат много честни по отношение на дефинирането на преходността и мисля, че това може лесно да продължи още една година."

"Имаме нужда от много смирение, за да говорим за това колко дълго продължава", каза Фърман. "Мисля, че е с нас за известно време. Нивото на инфлация ще се понижи от неочакваните темпове за тази година, но все пак ще бъде много, много високо в сравнение с историческите норми, с които сме свикнали."

Ще пострадаме ли от завръщане на стагфлация в стил 1970-те?

Нарастването на потребителските цени породи призрака за връщане към "стагфлацията" от 70-те години на миналия век. Тогава по-високите цени съвпаднаха с високата безработица, напук на това, което конвенционалните икономисти смятаха за възможно.

И все пак днешната ситуация изглежда много различно. Безработицата е сравнително ниска, а домакинствата като цяло са в добро финансово състояние. Conference Board, група за бизнес изследвания, установи, че очакванията на потребителите за инфлация миналия месец са били най-високите, от юли 2008 г. Но потребителите не изглеждат толкова притеснени: индексът на доверие на борда така или иначе се повиши поради оптимизма за пазар на труда.

"Поне за момента те смятат, че ползите са по-големи от негативите", каза Лин Франко, старши директор икономически показатели на Conference Board.

Смята се, че икономическият растеж, след забавяне от юли до септември в отговор на силно заразния вариант Делта, се възстановява през последното тримесечие на 2021 г.

"Повечето икономисти очакват растежът да се ускори през четвъртото тримесечие", каза Грийн. "Така че това не предполага, че сме изправени едновременно пред забавяне на растежа и по-висока инфлация. Просто сме изправени пред по-висока инфлация."

Какво трябва да правят политиците и държавници?

Натискът е върху Фед, който е натоварен да държи капак на инфлацията, за да контролира цените.

"Те трябва да спрат да ни казват, че инфлацията е преходна, да започнат да се тревожат повече за инфлацията, след което да действат по начин, съответстващ на притесненията", каза Фърман. "Видяхме малко от това, но само малко."

Пауъл обяви, че Фед ще започне да намалява месечните покупки на облигации, които започна миналата година като спешна мярка, за да се опита да стимулира икономиката. През септември служителите на Фед също така прогнозираха, че ще повишат базовия лихвен процент на Фед от рекордно ниския си процент близо до нула до края на 2022 г. - много по-рано, отколкото бяха прогнозирали няколко месеца по-рано.

Но рязко по-високата инфлация, ако се запази, може да принуди Фед да ускори този график; инвеститорите очакват поне две повишения на лихвите на Фед през следващата година.

"Ние се борихме с несъществуваща инфлация от 90-те години на миналия век", каза Даян Суонк, главен икономист в счетоводната и консултантска фирма Grant Thornton, "сега говорим за борба с инфлация, която е реална."/news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448