Агенция по вписванията, Министерство на правосъдието и доста въпроси

Избрано 04.01.2023 10:04 Снимка: ДНЕС+

Агенция по вписванията, Министерство на правосъдието и доста въпроси

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Незабелязана от медиите остана информацията, която на 30.12 беше поднесена на сайта на Министерството на правосъдието, а именно, че „Централният регистър на особените залози към Министерството на правосъдието (ЦРОЗ) продължава да работи по досегашния ред и след 1-ви януари 2023 г. Министерството на правосъдието внесе в Министерския съвет изменения и допълнения на Закона за особените залози, с който се предвижда удължаване на срока за преминаване на ЦРОЗ към Агенцията по вписванията до 1 юли 2023 г.”

Пределно ясно е, че на това са разчитали и от Министерството, както и от Агенцията – суха информация, която на пръв поглед не съдържа нищо притеснително или скандално, няма и думичка за забавяне, напротив. Какъв обаче е проблемът в действителност?

С няколко думи – касае се за неизпълнение на закон, който гласеше, че Агенцията по вписванията (АВ) трябваше да започне да води регистъра на особените залози считано от 01.01.2023 г., поради което министърът трябваше да издаде наредба. Тоест два дни преди да изтече срокът на разпоредбите на Закона за особените заложи, всъщност ни уведомяват, че това няма да се случи. Нито министърът е издал наредба, нито Министерство на правосъдието го е направило.

Това се случва вече за втори път – отлагане на преминаването на регистъра от министерството към Агенцията, макар съгласно чл. 22 от Закона за особените залози, Агенция по вписванията трябваше да започне да води регистъра на особените залози, считано от 01.01.2023 г., като АВ е отговорна да осигури изпълнение на всички задачи от всички аспекти за безпроблемно стартиране на регистъра. В публичното пространство няма и никаква информация как и по какъв начин ще работи регистърът от 01.01.2023 г, как, къде и дали въобще хората ще могат да се ползват услугите му, по какъв начин ще се гарантира, че всички данни от стария регистър са прехвърлени и няма опасност от вреди или злоупотреби.

Липсата на информационна кампания, както и липсата на тарифа за таксите, говори за сериозно (и поредно) забавяне в подготовката от АВ за стартиране на регистъра, което означава неизпълнение на закона. Тоест след удължаване на срока да се случи това, отново сме изправени пред несвършена работа от агенцията... но още по-лошото е, че вероятно отново ще има поредно удължаване. Към момента нито има приета Наредба, по която да функционира регистърът, нито е приет Устройствен правилник.

Удължаването на Закона само по себе си е нарушение, тъй като не е поискано в срок. Това е следвало да се случи най-късно в края на 2022 г., а не да изпадаме в патова ситуация, в която в Закона да пише, че регистърът преминава от 01.01.2023 г., а да не е налице гласувано в НС удължаване.

По неофициална информация, удължаване ще бъде предложени в близките дни. Никой обаче не посочва кой ще поеме отговорност за това? Кой ще обясни на гражданите и бизнеса защо се случва това за трети пореден път, не просто кой ще им обясни, а кой и по какъв начин ще им гарантира, че подобно невписване на особени залози на стойност милиони левове, въобще ще се осъществи. Ако пък се впише по стария ред, това подлага на незаконосъобразност вписването. Материалният интерес при особените залози е огромен, което отлично се знае от заинтересованите лица.

Тоест законът повелява от 01.01 ти да отидеш в АВ, за да направиш всичко по законоустановения ред, обаче в действителност да не можеш да свършиш нищо. Отиваш в Министерство на правосъдието, отново греда – и там не може. Ако все пак се направи вписване в МП, ще е незаконно, а отново да натъртим – интересът е за милиони левове.

На съвсем простичък език - все едно си купуваш апартамент, но е трябвало да го впишеш в Агенцията, а го вписваш в Кадастъра, което е свързано с негативни последствия за сериозни суми, както и за редица бъдещи проблеми. И всичко това, благодарение на несвършената работа на едно министерство, една агенция и някое и друго замесено и заинтересовано от този хаос лице. Как ви звучи?

Още миналата година се появи информация, че бившият правосъден министърът Надежда Йорданова съзнателно е прикривала скандални нарушения на шефа на Агенцията по вписванията Даниела Митева. През март 2022г Инспекторатът при министъра на правосъдието предоставя по чл. 46 от Закона за администрацията на Йорданова подробен доклад с данни за нарушения и злоупотреби, извършени в краткия (дотогава) мандат на настоящия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева, която бе назначена в средата на юни 2021 г. от тогавашния служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. Интересното е, че въпросната дама веднъж вече е ръководила Агенция по вписванията, но е освободена през 2009 г. заради нарушения.

По-същественото е, че въз основа на този доклад, почти до напускането на поста си, Йорданова не е предприела каквото и да е действие спрямо ръководителката на Агенция по вписванията, въпреки множеството нарушения, които са надлежно документирани. От Инспектората на МП дори препоръчват на министъра да сезира Агенцията за държавна и финансова инспекция, което Йорданова не прави. Чак в началото на юли, когато вече стана ясно, че второ правителство с мандат на „Продължаваме промяната“ няма да има, съответно тя няма да е министър, дамата изпраща доклада за нарушенията на подчинената й шефка на Агенция по вписванията в АДФИ, с което всъщност сваля отговорността от себе си.

А самите данни в доклада са потресаващи, като се касае за цели групи нарушения, включително неправомерни назначения на ключови постове на служители без необходимия трудов стаж и ценз. Самата Митева си е назначила служебния шофьор на длъжност „старши експерт“, а въпросният преди това е работил само като барман и доставчик...

„Даниела Митева е оказвала натиск на регионалните директори, като е налагала своето мнение за оценка на работата на всеки един служител без да се съобрази с преките им ръководители“, констатират инспекторите от МП. Разбира се, това с назначенията е само върхът на пирамидата. По-фрапантните касаят неправомерното разходване на средства от бюджета на Агенция по вписванията.

Чадърът над Митева продължава и по време на настоящето служебно правителство. През октомври 2022г. неизвестно лице е проникнало в Службата по вписвания в столицата. За случая обаче Митева не е информирала (по думите и) Иван Демерджиев (служебният министър на вътрешните работа и служебен заместник министър-председател), което е грубо нарушение, защото сградата на централната администрация е обявена за обект от стратегическо значение за националната сигурност и при допускането на подобни инциденти е задължително уведомяването на ДАНС.

Интересното е, че предшественикът на Митева – Габриела Козарева – е освободена преди година и половина именно на базата на подобен доклад на Инспектората. Митева обаче не последва нейната съдба, при все доста по-сериозните нарушения, които е извършила. А все още в АВ не е влязла и проверка въпреки доклада на Инспектората.

Наскоро се появи и информация, че Митева е получила и допълнително материално стимулиране от 9000 лева от настоящия министър на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков, за което, според запознати, са изменени вътрешни правила, за да взима шефът на агенцията бонуси в най-висок размер. И бонусът е изплатен със задна дата - от 01.01.2022г., а не както пише във вътрешните правила за „съответното тримесечие”.

Явно бонусът е за добре свършена работа, която обаче работа не касае редовите граждани и бизнеса, а определени лица и интереси. Чии интереси защитава Митева, вероятно може да отговорят Зарков и Йорданова, както и партиите, които представляват.

Но кой ще оправи кашите и мините, които са заложени поради едно или друго действие или бездействие на Агенцията по вписванията и на Министерство на правосъдието, кой ще понесе (политическа) отговорност, са реторични въпроси. Никой, разбира се, просто последствията ще паднат на гърба на всички ни, а едни милиони отново ще потънат неизвестно къде.

 ***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029