Башар Асад кацна в ОАЕ

ЕС и Свят 19.03.2023 15:44 Снимка: ДНЕС+

Башар Асад кацна в ОАЕ

Сирийският президент Башар Асад пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства, придружен от съпругата си Асма Асад, съобщава "Асошиейтед прес".

Визитата му идва в момент, когато повече арабски държави заявиха готовност за облекчаване на изолацията на Дамаск.

Посещението беше отбелязано с повече церемонии в сравнение с предишното му пътуване до ОАЕ през миналата година, което беше първата му визита в арабска държава от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г., когато държавите от Персийския залив, включително ОАЕ, подкрепиха бунтовниците, борещи се за свалянето на Асад.

Държавните медии съобщиха, че той е бил посрещнат от президента шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян при пристигането си в Абу Даби и е бил поздравен с топовни салюти при влизането на конвоя му в кралския дворец.

Самолетът на Асад беше посрещнат от бойни самолети на емирството. ОАЕ - съюзническа страна на САЩ, поведе промяна в Близкия изток към съживяване на връзките с Асад, който проведе разговори в Оман миналия месец при първото си задгранично посещение след опустошителното земетресение, разтърсило Сирия и Турция, а също посети Русия по-рано този месец.

Саудитска Арабия, Катар и в по-малка степен ОАЕ някога подкрепяха бунтовниците, борещи се за свалянето на Асад.

През последните години обаче Абу Даби възстанови връзките си с Дамаск въпреки възраженията на САЩ, в опит да противодейства на влиянието на Иран, който заедно с Русия подкрепя Асад в конфликта в Сирия.

Саудитска Арабия наскоро постигна споразумение и със съперника си Иран за възстановяване на двустранните отношения. Страната открехна вратата за възможен диалог с Дамаск, като заяви, че има арабски консенсус, че изолирането на Сирия не работи.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029