Зоран Заев: Ще се оттегля, ако загубим Скопие

ЕС и Свят 26.10.2021 09:35 Снимка: ДНЕС+

Зоран Заев: Ще се оттегля, ако загубим Скопие

Министър-председателят на югозападната ни съседка и лидер на СДСМ Зоран Заев увери, че ако кандидатът на социалдемократите за кметския пост в Скопие Петре Шилегов загуби битката срещу претендента на опозицията Данела Арсовска, той „няма да може да ръководи правителството“, защото местната власт в такъв случай ще възпрепятства политиките на централно ниво. Но Заев уточни, че това не означава автоматично, че ще бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори, цитира думите му електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“.

„Посланието като цяло е за мобилизация. Борил съм се срещу режима, борил съм се вътре, вземал съм смели решения. Но има нужда от подкрепата на гражданите. Не може да има общини, които разпространяват национализъм, консерватизъм. Да има политики, които ще ви скарат със съседите ви. Казах открито, аз или правителство, водено от мен, няма да можем повече да водим така. Парламентарното мнозинство е стабилно, вярвам, че ще имаме и някой друг плюс. Не можеш да си локомотив, да си лидер в такава ситуация. Посланието е към гражданите, да излязат, да дадат своята посока“, каза Заев при гостуването си в предаване на телевизия „Сител“.

На въпроса дали това означава, че той ще подаде оставка и някой друг от СДСМ ще заеме поста министър-председател, Заев отговори: „Все пак правителство, водено от СДСМ, със своите партньори, плюс засилено мнозинство, остава правителство, водено от СДСМ“.

Той повтори, че значителна част от гражданите им е показала „жълт картон“ и че посланието им е било разбрано. „Ние не сме победени от ВМРО-ДПМНЕ. Свободомислещите граждани казват, че ще гласуват на втори тур“, подчерта Заев./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648