Зеленски: Западът промени реториката си спрямо Украйна

ЕС и Свят 29.01.2022 09:58 Снимка: ДНЕС+

Зеленски: Западът промени реториката си спрямо Украйна

Към момента няма ескалация от страна на Русия, допълни държавният глава

На Запад се създава впечатлението, че в Украйна утре ще избухне война, но това не е така, заяви президентът на страната Владимир Зеленски.

Зеленски призова да се правят премерени изказвания във връзка с евентуална война между Русия и Украйна. Той заяви, че не трябва да се създава паника около напрежението с Русия и евентуално нахлуване на нейни войски, като подчерта, че най-големият риск за страната му е вътрешна дестабилизация. Той посочи, че към момента няма ескалация от страна на Русия.

Украинският президент изрази недоволството си, че западните държави са променили реториката по въпроса за енергийната сигурност на страната.

„Вижте колко бързо се променя реториката на западните държави. Вече никой не говори за енергийната сигурност на нашата държава. Вече казват: За какъв „Северен поток-2“ може да става въпрос, ако има ескалация? Това е някакъв вид хибридна война“, подчерта Зеленски.

Той коментира и отказа на Германия да доставя оръжие на Украйна. Според него е важно помощта да се предоставя, когато е необходима.

„Това е сериозен сигнал и предизвикателство. Не пожелавам на Германия и на нейните граждани да почувстват това, което чувстваме ние“, каза Зеленски.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648