Зеленски се отби в Полша напът към Киев

ЕС и Свят 24.09.2023 09:54 Снимка: ДНЕС+

Зеленски се отби в Полша напът към Киев

През последните дни отношенията между двете страни бяха помрачени от конфликт относно доставките на украински храни, но Киев и Варшава се договориха да търсят компромис по въпроса.

Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

Зеленски пристигна в град Люблин, където награди двама доброволци от Полша за оказване на помощ на украински бежанци.

Журналистката Бианка Залевска и доброволецът Дамян Дуда, който организира медицински екип в помощ на ранени украински бойци, получиха украински държавни награди.

"Благодаря на цяла Полша за неоценимата подкрепа и солидарност, които помагат за защитата на свободата на цяла наша Европа!" - Това се казва в съобщение на Зеленски в "Туитър".

В интервю за телевизионния канал Polsat News тази седмица полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че Полша "вече не доставя оръжие на Украйна, а се снабдява с най-модерните оръжия".

След това полският президент Анджей Дуда уточни, че Варшава не възнамерява да доставя на Украйна модерни оръжия, които се купуват за нуждите на полската армия.

Интервюто на Моравецки беше посветено основно на "зърнения скандал", който създаде сериозно напрежение между двете държави. Решението на Полша да удължи забраната за внос на украинско зърно, за да защити фермерите си от по-евтини продукти, разгневи Киев.

Владимир Зеленски, който говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, нарече полската забрана "политически театър" в полза на Русия.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки отговори, като призова украинския президент никога повече да не обижда поляците, позовавайки се на острите изказвания на Зеленски в ООН.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599