Зеленски разкритикува размера на тавана на цената на руския петрол

ЕС и Свят 04.12.2022 13:38 Снимка: ДНЕС+

Зеленски разкритикува размера на тавана на цената на руския петрол

Най-тежка беше ситуацията на фронта в Украйна тази нощ в района на Бахмут.

Според американското разузнаване военните действия ще се движат с по-бавни темпове през следващите месеци. Офанзива и от двете страни може да се очаква през пролетта. Според директорката на Националното разузнаване Аврил Хейнс, украинската страна продължава да поддържа висок боен и морален дух - въпреки руските атаки върху енергийната инфраструктура на Украйна, предава БНТ.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обвини Русия, че умишлено проявява жестокост и атакува цивилни.

В среднощното си обръщение президентът Зеленски критикува решението за таван на цените на руския петрол от 60 долара. Според него той трябва да е двойно по-малък

"Дискусиите за таван на цените на руския петрол приключи, за съжаление - без сериозни решения. Защото не бихте нарекли сериозно решение за такова ограничение за руските цени, което е доста удобно за бюджета на една терористична държава. Русия вече нанесе колосални щети на всички страни по света, като умишлено дестабилизира енергийния пазар. И светът не посмя да задейства реалното си енергийно разоръжаване. Това е слаба позиция. Логиката е очевидна, ако таванът на цената на руския петрол е 60 долара, вместо например 30, което беше поискано от по-специално от Полша и балтийските държави, тогава руският бюджет ще получава само около 100 милиарда долара годишно", каза Зеленски.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543