Зеленски поискал от шефа на ЦРУ Пригожин да бъде убит

ЕС и Свят 24.01.2023 13:14 Снимка: ДНЕС+

Зеленски поискал от шефа на ЦРУ Пригожин да бъде убит

Украинският президент Володимир Зеленски и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са обсъдили убийството на основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. Това заяви пред ТАСС Владимир Рогов, председател на групата на гражданското общество "Ние сме заедно с Русия".

По негови думи това се е случило по време на посещението на американския официален представител в Киев миналата седмица.

"Едно от исканията, изразени от Зеленски, е било да бъде убит ръководителят на ЧВК "Вагнер" - г-н Пригожин", посочи Рогов.

"Пригожин е ефективен и убийството му би имало много смисъл, като се има предвид медийният компонент, как те извъртат своите победи. Вътрешният кръг на Зеленски и доста голям брой хора са наясно с това искане американците да убият Пригожин. За целта не са нужни списъци, нито повече санкции - всичко това така или иначе не работи, особено по отношение на хора, които нямат активи там. Да се покаже, че най-наглият човек, най-колоритният субект на медийните репортажи трябва бъди убит", обясни той.

На 20 януари координаторът за стратегически връзки на Съвета за национална сигурност на Съединените щати Джон Кърби заяви, че Вашингтон ще определи компанията "Вагнер" като "транснационална престъпна организация" и скоро ще наложи повече санкции спрямо нея. По-рано САЩ вече наложиха санкции на компанията.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че определянето на "Вагнер" от Вашингтон като престъпна организация едва ли ще засегне нея и Русия.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648